Начало / Новини / Патриарх Неофит ще посети българската църковна община в Будапеща

Патриарх Неофит ще посети българската църковна община в Будапеща

По покана на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще посети българската църковна община в град Будапеща, Унгария, съобщават от Св. Синод.

Поводът за визитата на Негово Светейшество е стогодишнината на общината „Св. св. Кирил и Методий“, чийто храмов празник е на 11 май. Патриарх Неофит ще бъде придружен от архим. Герасим, гл. секретар на Светия Синод. Очаква се Негово Светейшество и придружаващата го делегация да се върнат в България на 12 май (четвъртък).

Повече за българската църковна община в Будапеща

През XIX век Будапеща, и по-специално в нейния южен район Ференцварош, става един от главните центрове на идващите от България преселници. Там през 1914 г. започва своята дейност Дружеството на българите в Унгария, а през 1916 г. на ул. „Лоняи” се основава Българската църковната община. Също в района отваря врати и първото българско училище през 1918 г.

През 1991 г. се прави нова съдебна регистрация на църковната община. Оттогава нейното официално наименование еБългарска православна църква в Унгария.

Свещеникът на Българската православна църква в Унгария от 2001 г. е отец Стефан Мамаков. Председател на Църковното настоятелство от 2005 г. е Иван Караилиев.

Малко след българско училище е осветен и първият български източноправославен параклис на ул. „Лоняи”.

Скоро обаче тези институции се оказват тесни за все по-нарастващото българско малцинство. Тогава Дружеството на българите в Унгария подема инициативата за изграждане на църковен храм и ново училище. За тази цел през 1930 г. Будапещенската столична община подарява на българската общност поземлен парцел на улица „Вагохид”.

Скоро започва строежът на църквата „Св. св. Кирил и Методий“, която след година е вече готова. Средствата за строежа са осигурени изцяло от живеещите в Унгария българи, като от техните доброволни дарения са събрани 70 хиляди пенгьо. С изграждането на църквата Ференцварош се превръща в духовен и културен център на българите в Унгария. В проекта на архитекта Аладар Аркаи е бил включена училищна сграда, обхващаща от 3 страни църквата. Но проектираният комплекс не е завършен.

С помощта на унгарската държава е построен параклис към църквата в Будапеща.

За нуждите на българската общност в Печ също функционира параклис.

bg_carkva

2011Ellwangen1

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...