Начало / Новини / Духовниците – извън политиката в Румъния

Духовниците – извън политиката в Румъния

Във връзка с местните и законодателни избори през 2016 г. Светият синод на Румънската православна църква уточни условията за участие на духовни лица в политическия живот и изборните кампании. Те гласят:

В качеството си на гражданин и на духовен наставник на всички свои енориаши, независимо от тяхната политическа ориентираност, свещеникът има свободата, благословението и моралното задължение да участва в градския живот, като подкрепя дейности, предназначени за повишаване на общото благо. С оглед уважението на политическия избор на неговите чада, свещеникът има задължението да запазва неутралитет по проблемите от политически характер по време на изборните кампании както в публичните изявления, така и в практическата дейност. Политическият избор на свещеника се изразява само и единствено чрез неговия таен и личен вот.

В съответствие със Светите канони, на архиерея, на свещеника, на дякона, на монаха, на монахинята в Румънската православна църква им е забранено да практикуват партийна политика, да бъдат членове на политическа партия, да кандидатстват на местни или парламентарни избори, да участват в изборни кампании и да заемат високи обществени или чиновнически постове на централно или местно ниво.

Духовниците или монасите, които участват в политиката като членове на партии или нейни кандидати, престъпват обета, който са дали при своето ръкополагане, както и решенията на Светия синод и Църковния устав. В този случай те трябва да избират между политическа кариера и живота на духовник или монах. Нарушения от този тип се осъждат в Епархийния косисториум.

Все пак, като прилага принципа на икономията (изваждане от задължение) заради изпълнението на социалната дейност от призваните духовници в живота на обществата, които те напътстват, Светият синод одобрява в извънредни ситуации свещениците и дяконите да имат право да се кандидатират, но само като независими и само в ролята на местни и общински съветници в Румъния, с писменото одобрение от техните йерарси.

В този случай свещениците и дяконите, които са получили по извънредни причини църковно одобрение за кандидатиране за членове на местния или общинския съвет, биват отстранявани от литургическа служба през целия период на изборната кампания (за избягване на всякакви подозрения за злоупотреба в църквата). По време на изборната кампания те трябва да показват едно адекватно поведение за запазване на свещеническо достойнство, да спазват действащото законодателството, засягащо изборната кампания и избора за местна обществена и административна власт. Също така храмовете не бива да се използват за изборни цели.

Светият синод припомня призива си към партийните политически лидери в Румъния да не позволяват набиране на партийни членове от духовните редици и използване за политически цели на лица, места и служби, свързани по някакъв начин с църквата.

Светият синод припомня факта, че Румънската православна църква не подкрепя политически партии и определена политическа идеология, но подканя всички граждани да избират онези кандидати, които показват вяра в Бог и отговорност спрямо обществото, защитават и подкрепят достойнството на човешкия живот, на традиционното семейство и насърчават училищното образование през целия процес, което съчетава интелектуалното опознаване с моралното и духовно формиране.

Секретариат на Светия синод на Румънската православна църква

източник: basilica.ro

превод: Явор Иванов

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...