Начало / За нас / Любопитно / Библията в славянската традиция

Библията в славянската традиция

   Излезе от печат сборникът „The Bible in Slavic Tradition“. Той е резултат от проведената през септември 2009 г. в град Варна международна научна конференция, организирана в рамките на проект, разработван от екип на Кирило-Методиевския научен център при БАН и на Еврейския университет в Йерусалим по спогодбата между БАН и Израелската академия на науките и хуманистаристиката.

Томът съдържа 24 статии на учени от Австрия, Белгия, България, Великобритания, Израел, Италия и САЩ. Редактори на сборника са Александър Кулик, Еврейски университет в Йерусалим, Катрин Мери Макробърт, Оксфордски университет, Светлина Николова, Кирило-Методиевски научен център при БАН, Моше Таубе, Еврейски университет в Йерусалим, Синтия Вакарелийска, Орегонски университет.

Статиите засягат редица неизследвани и слабо проучени аспекти на славянските библейски преводи през епохата на Средновековието както в каноничните книги на Стария и Новия завет, така и апокрифи и псевдоепиграфи.  Друг изследователски проблем, застъпен в сборника, е свързан с кирило-методиевите традиции от Средновековието до наши дни.

С подкрепата на Съюза на българските журналисти Кирило-Методиевският научен център ще представи сборника на 11 май 2016 г. в залата-книжарница на София прес на ул. „Славянска“ № 29 от 17.30 часа.

„The Bible in Slavic Tradition“ е  публикуван от издателство Brill (Лайден/Бостън), основано през 1683 г., една от най-големите издателски къщи в света, която издава научна литература в областта на хуманитарните науки.

https://books.google.bg/books?id=hCtzCwAAQBAJ&pg=PA300&lpg=PA300&dq=The+Bible+in+Slavic+Tradition&source=bl&ots=i0jZCWD6re&sig=dtD99k_55Y_9V2iCcADRZwxtboU&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjN2Jj48MzMAhWJEiwKHSARBh8Q6AEIMTAE#v=onepage&q=The%20Bible%20in%20Slavic%20Tradition&f=false

За Николина Александрова

Виж още

„Представих си една професия, която прави чудеса“: Скритата мисия на реставраторите

В Националната художествена академия ви срещаме с професия, която често остава скрита, но пък е ...