Начало / Новини / Бежанци от Идомени приеха Православието

Бежанци от Идомени приеха Православието

Шестима бежанци, пребиваващи в Идомени, бяха покръстени по тяхно собствено желание на Велика събота от митрополита на Гуменисис Димитриос.

В храма „Св. Богородица Достойно есть“, намиращ се в Аксиуполи, Киликия, митрополитът заедно с ефимерия на храма о. Игнатий Калогеракис, както и местни духовници, извърши тайнството св. Кръщение, в което получиха печата на Светия Дух  шестима бежанци – четирима със сирийски и  двама с иракски произход. Сред тях имаше едно детенце на две години с баща си, както и един младеж. От много време тези бежанци са изразили желанието си да приемат Кръщение и да станат православни християни.
В извънредното си изявление митрополитът на Гумениси обясни пред сайта orthodoxia.info, че бежанците са преминали през период на катехизация и са заявили желанието си да бъдат покръстени.


„По време на посещенията ми в Идомени някои бежанци се умилиха от думите за Христа. Видях ги да плачат. Попитаха ме дали биха могли да станат християни“, разказа още митрополитът. 


„Отговорих им да изчакат, да видим доколко е истинско и самоволно желанието им, нека първо преминат през катехизис и след това ще го направим“, добави още той.
В последно време оглашените са прекарвали ежедневно много часове в катехизис от митрополита и неговите съратници, също така постели. На Велика сряда отново заявили желанието си да бъдат покръстени и беше обявено, че това ще стане на Велика събота.
„Почтени хора са, трудолюбиви, добри“, разказа митрополитът на Гумениси, като изрази радостта си и удовлетворението си от случилото се.
Новопросветените приеха имената Рафаил, Ангел, Даниил, Павел, Христос и Димитрий. Кръстници станаха местни жители. Един от тях е доктор със сирийски произход, който от много години живее в Гърция и работи като лекар в местната болница.
По-рано сутринта, преди да се случи в Аксиуполи груповото Кръщение, митрополитът извърши св. Василиева литургия в катедралния храм на Богородица в Гумениса. Особеното на литургията сутринта на Велика събота е, че се извършва в олтара, върху плащеницата.

Източник: orthodoxia.info

Снимки: orthodoxia.info

Превод: Асен Андонов

 

За Божин Дончев

Виж още

Доброволци почистиха района около манастира „Свети Петър и Павел“ в Пазарджишко

Доброволци почистиха района около манастира „Свети Петър и Павел“ в близост до пазарджишкото село Паталеница. ...