Начало / Новини / Лития с чудотворна икона и архиерейска св. Литургия за празника на гр. Сандански

Лития с чудотворна икона и архиерейска св. Литургия за празника на гр. Сандански

На Светли четвъртък град Сандански отбелязва своя празник. Неврокопският митрополит Серафим отслужи празнична св. Литургия и водосвет.

Утвърдена традиция е в навечерието на празника в Сандански да бъде посрещана чудотворната икона на Св. Богородица „Св. Пояс“, която се е намирала в Мелнишкия манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ („Св. Зона“), метох на Ватопедския манастир на Атон. Иконата-копие е дарена на метоха от Ватопедската св. обител, където от средата на XIV век се съхранява част от Честния пояс на Св. Богородица. Много са чудесата и засвидетелстваната помощ, която иконата „Св. Зона“ е оказала на бездетни семейства, на болни и нещастни хора, които са се обърнали с вяра и упование към Пресвета Богородица и Честния й пояс.

13095753_1010401565708201_6244846860289200498_nНа Светла сряда с литийно шествие през главната улица за освещаване на град Сандански и за благословение на жителите му чудотворната икона се съпровожда до манастира „Св. св. Безсребреници Козма и Дамян“ край града, който е с 1600-годишна история. В него Неврокопският митрополит посреща иконата и отслужва вечерня.

На Светли четвъртък, днес, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим възглави празнична св. Литургия и водосвет в манастира „Св. св. Козма и Дамян“ и благослови дошлите да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица „Св. Пояс“.

Празникът продължава с художествена програма край манастира.

снимки: De-va news
видео и снимки: Sandanski1.com

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Празнични светлини и коледното дърво в София ще бъдат на площада около храм-паметника „Св. Александър Невски“

Празнични светлини и коледното дърво в София ще бъдат запалени на 1 декември от кмета ...