Начало / Възкресение Христово / Пасхален концерт ще се състои утре в старинния храм „Св. София“

Пасхален концерт ще се състои утре в старинния храм „Св. София“

Софийска света митрополия и Столична община – Дирекция „Култура” организират с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Пасхален концерт с участието на:

Хор „Св. Наум Охридски“ с диригент Андрей Касабов и Камерен хор при БАН с диригент д-р Мария Вълчанова.

Концертът ще се състои в старинния храм „Св. София – Премъдрост Божия“ на 3. май 2016 г. (вторник) от 18:00 ч.

Вход свободен.

Дейността на хор „Св. Наум Охридски“ започва през 2006 г. под формата на сборна певческа група, която изпълнява песнопенията на клира за празнични богослужения в Рилския и в Зографския манастир, а по-късно – и в Бачковския, и в Троянския манастир. Под името хор „Йеромонах Неофит Рилски“ с диригент Андрей Касабов на 8 ноември 2015 г. по повод „Празника на религиите“ е първата концертна изява на формацията. Под същото име тя има още две участия – едното е за празника Въведение Богородично в салона на Софийската света митрополия през 2015 г., а другото – по повод прославлението на св. Серафим Софийски Чудотворец в старинния храм „Св. София“ на 26 февруари 2016 г. След това хорът променя своето име, за да се избегне дублирането на имената с вече известен със същото име хор – избран е за патрон на хора най-младият ученик на светите братя Кирил и Методий – св. Наум Охридски, – химнограф и преводач на богослужебни текстове.
В репертоара на формацията са творби от класически автори на византийска църковна музика и български възрожденски музикоучители.

Камерният хор към Българската академия на науките е сформиран през 2008 г. с цел да обедини певческия талант на учени, сътрудници и докторанти в БАН, които работят в различни области на науката. Негов диригент от самото му създаване е д-р Мария Вълчанова. Макар и сравнително скоро създаден, хорът е носител на редица награди от фестивали в страната и чужбина; изнася и самостоятелни концерти, като има в репертоара си музикални произведения от всички епохи и стилове.

снимка: „Добротолюбие“

hor

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...