Начало / За нас / Любопитно / Копието на ватопедската икона „Св. Богородица Всецарица“ бе тържествено посрещната в ПКСХП „Св. Александър Невски“

Копието на ватопедската икона „Св. Богородица Всецарица“ бе тържествено посрещната в ПКСХП „Св. Александър Невски“

Днес тържествено бе посрещната иконата-копие на Св. Богородица Всецарица, чийто оригинал се намира във Ватопедския манастир на Св. Гора Атон. Иконата бе донесена от йером. Никанор и архим. Неофит от Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“.

Преди да бъде посрещната иконата в ПКСХП „Св. Александър Невски“ бе започната св. Василиева Литургия съчетана с вечерно богослужение.

Литургията бе отслужена по древен чин, в средата на храма, а след като се причастиха духовниците всички, които се бяха подготвили за Св. Причастие минаха и получиха отделно Тялото и Кръвта Христови.

„Донесохме копието на чудотворната икона, защото знаем, че иконата на Майката Божия Всецарица помага при онкологични заболявания, та я донесохме, за да може да помогне на всички онези, които страдат от такова заболяване“

Каза за официалния сайт на БПЦ-БП, йером. Никанор. Той допълни още, че идеята за посрещането на тази икона не е от вчера, но по стечения на обстоятелствата посрещането се е отлагало. „Иконата е дар не само на Църногорския манастир, а и на цялата Българска православна църква, неделима част от която е и манастирът „Св. Св. Козма и Дамян“, каза още йером. Никанор.

Светият образ ще престои в Патриаршеската катедрала до 2 май т.г. – втори ден на Възкресение Христово, когато св. Църква чества паметта на св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител, на когото е посветен южният олтар на Патриаршеската катедрала.

След празничната Литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, където завинаги ще бъде обект на свято преклонение.

Източник:http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=202460

За Николина Александрова

Виж още

Международен семинар, посветен на проучването и реставрацията на подвързиите на средновековни ръкописи

Студенти от катедра „Реставрация“ на НХА участват в международен семинар, посветен на проучването и реставрацията ...