Начало / Възкресение Христово / Великденско послание на Сливенски митрополит Йоаникий: Трудно е да бъдеш светлина, но е богоугодно

Великденско послание на Сливенски митрополит Йоаникий: Трудно е да бъдеш светлина, но е богоугодно

YoanikiyСливенска св. митрополия огласи великденското послание на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий:

До боголюбивите пастири, всечестните монаси и монахини и до всички православни християни от Сливенска епархия

„Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина и прославете Христа, Възкръснал от мъртвите.”

(Църковна песен)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

И тази година в светия град Йерусалим засия благодатният огън, който убедително доказва и явно свидетелствува за неизследимото и преславно Христово Възкресение.

И тази година Божията милост ни удостои да празнуваме с празнуващите, да тържествуваме с тържествуващите, да се радваме с радващите се, да се поздравим с победния поздрав: Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

„Свещените лъчи засияли с Христовата светлина, – казва свети Йоан Златоуст, – дългата и тъмна нощ е изчезнала… Всичко е изпълнено с неизчерпаемата светлина… Великият Христос се яви по-светъл от слънцето. Настъпва дългият, вечен и неугасващ за нас, вярващите, светъл ден – тайнствената Пасха – … вечно живият паметник… Да се възрадват необятните небеса… да празнува и земята, умита чрез Божествената кръв; да празнува всяка човешка душа, възродена от Възкресението.“

Изминаха много векове от Христовото Възкресение, но този празник винаги остава празник на празниците, защото е божествен, тържество на тържествата, защото е преславен, победа на победите, защото е всесилен.

Господ Иисус Христос е нашият Изкупител и Спасител. Той бе разпнат от състрадание към човека. Той умря от любов към човека, но възкръсна, за да спаси човека от тлението и смъртта.

„Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие; ала по завист от дявола влезе в тоя свят смъртта.“ (Премъдр. Соломонова 2:23,24) Затова победата над смъртта е най-великата победа, най-превъзходното тържество и най-преславното чудо. Този ден е велик, защото поражда възхищение и преклонение. Този празник „е свет пред нашия Господ. Не тъжете, защото радостта пред Господа е подкрепа за вас.“ (Неемия 8:10). Днес е празник на радостта, защото чрез кръста дойде радост за целия свят. Днес е празник на победата, понеже Христос Бог ни преведе от смърт към живот и от земята към небето. (Канон 1 Ирмос). Днес празнуваме нова Света Пасха: Пасха тайнствена: Пасха всепочитана: Пасха велика: Пасха на верните: Пасха, която ни отваря райските двери: Пасха, която освещава верните (Пасхална стихира).

На този ден православните храмове са най-осветлени, затова блестят. Песнопенията – най-възторжени, затова ликуваме. Богослужението – най-величествено, затова се възхищаваме.

Откъде идват тази радост и тържественост, това великолепие и славословие?

Първият поздрав на Възкръсналия Господ Иисус Христос към светите мироносици е: Радвайте се! (Мт. 28:9)

Радвайте се искрено, живейте праведно, вършете добри дела, простете всичко заради Възкресението и тогава няма да отивате в събранието на нечестивци, няма да стоите в пътя на грешници и няма да седите в сборището на развратители. (Псл. 1:1)

Достойно ще празнуват всички, които чрез изповед, покаяние и свето Причастие са очистили душите и сърцата си, които обичат Православната Църква и пазят православната си вяра, които възпитават децата си в Божия Закон, за да бъдат утре добри християни, достойни патриоти и честни граждани на нашето Отечество – Република България.

Ако не опазим морала днес, утре ще бъде късно. Ако не предотвратим противоречията в обществото сега, след това ще бъде невъзможно. Ако не искаме да има раздори, трябва да разпалим християнската си любов.

Ако не престанем да клеветим, няма да има мир и спокойствие. Трудно е да бъдеш светлина, но е богоугодно. Лесно е да бъдеш тъмнина, но е гибелно.

„Дарувай ни, Христе, напълно да се приобщим с Тебе в незалязващата светлина на Твоето царство“. (Девета песен на канона)

Сърдечно поздравявам всички свещенослужители, които обичат Господните двори, благоговейно служат пред светия олтар и съвестно вършат пастирските си задължения. Тези, които ревностно проповядват Словото Божие и чисти пристъпват пред светата Трапеза. Тези, които редовно се изповядват и смирено призовават своите пасоми към покаяние и изповед.

Поздравявам монасите и монахините, които помнят и спазват монашеските си обети и смирено се молят за всички християни.

Приветствам и всички служители при светата Сливенска Митрополия, църковнослужители и православни християни и моля Възкръсналия от мъртвите Иисус Христос да ни даде сили за духовно и морално оцеляване, за душевно и телесно здраве.

Нека Той – Победителят на смъртта и Дарителят на живота, да сподоби всички нас с чисти сърца да Го славим. Амин!!!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

+ Сливенски Митрополит Йоаникий

Пасха Христова 2016 г.

гр. Сливен

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 2 – 8 август

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 2 – 8 ...