Начало / Възкресение Христово / Защо боядисваме червени яйца?

Защо боядисваме червени яйца?

Червеното яйце е знак за Възкресението Христово. Боядисването на яйца за Великден е една от най-обичаните традиции в България, която радва малки и големи, но дали се замисляме – защо боядисваме червени яйца?

Църковното предание свързва първото червено яйце с Мария Магдалена.

Тя първа видяла възкръсналия Христос и утешила скърбящите му ученици с радостния възглас: “Христос воскресе!”

След Възнесението Мария Магдалена прекарвала с Божията майка и апостолите в постоянна молитва и била свидетелка на първите успехи на християнското учение в Йерусалим. Пълна с усърдие и вяра, тя сама проповядвала словото Божие и посещавала разни страни. Традицията разказва, че в Италия Мария Магдалена посетила император Тиберий (14-37 г.). По юдейски обичай тя носела яйце, като израз на уважение от страна на гост, който не можел да поднесе по-скъп дар. Мария Магдалена разказала на императора за живота, чудесата и учението на Христос, за Неговото несправедливо осъждане и малодушието на Пилат. Императорът се усъмнил в чудото на възкресението и попитал за доказателство.

Тогава тя взела яйцето и го дала на императора с думите: „Христос воскресе!“ При тези думи бялото яйце станало червено.

Яйцето символизира раждането на нов живот и изразява вярата ни в бъдещото всеобщо възкресение. Благодарение на Мария Магдалена обичаят да се раздават яйца на Възкресение се разпространява сред християните по целия свят. В древен гръцки ръкопис, съхраняван в библиотеката на манастира на „Света Анастасия“, близо до Солун, се посочва, че игуменът раздавал на вярващите яйца, казвайки: „Така ние сме приели от светите отци, които са съхранили тази традиция от апостолски времена, от светата и равноапостолна Мария Магдалена, която първа посочила на вярващите радостното жертвоприношение.“

Текст: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Раннохристиянска църква от 6 век бе открита край Варна

Раннохристиянска църква от 6 век след Христа е разкрита край Варна, информира в-к „24 часа“. ...