Начало / Новини / Копие на чудотворна икона на Св. Богородица ще бъде посрещната в „Св. Александър Невски“

Копие на чудотворна икона на Св. Богородица ще бъде посрещната в „Св. Александър Невски“

Чудотворна икона на Св. Богородица, която помага на онкологично болни, пристига в София за Великден. Ликът на Божията Майка ще бъде посрещнат в патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“ на Велика събота.

Точно в 11,30 часа в храма ще бъде внесена иконата „Света Богородица – Всецарица“ с литийни песнопения в нейна чест, съобщиха от Светия синод. Тя е осветена в манастира Ватопед в Атон, където се съхранява оригиналният чудотворен образ. Иконата и копията й помагат на хора с ракови заболявания, притичващи се към нея с вяра.

На 1 май – Великден, тя ще бъде изнесена за поклонение от 11 ч с цел измолване от Св. Богородица на нейния майчински покров, който да послужи за изцерение както на всички с онкологични проблеми, така и на всички, които търсят застъпничеството на Божията Майка пред нейния Син и наш Господ – Възкръсналия Иисус Христос, казаха от Светия синод.

Ликът на Всецарира ще остане в катедралата до 2 май, когато се чества паметта на св. цар Борис-Михаил, Покръстител Български. След празничната Литургия в понеделник иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир „Св. безср. Козма и Дамян“, където завинаги ще бъде обект на свято преклонение.

За Ангел Карадаков

Виж още

България с нови храмове зад граница

През последните години България и българите, живеещи в чужбина, се сдобиха с нови храмове, пише ...