Начало / Новини / Бургас получава мощи на св. Георги от Св. Гора Атон

Бургас получава мощи на св. Георги от Св. Гора Атон

Бургас ще има втори светец-покровител. Освен от св. Николай Чудотворец, градът ще бъде закрилян и от св. Георги Победоносец. Негови мощи от манастира Ксенофонт в Света гора ще бъдат подарени на Бургас навръх големия християнски празник Гергьовден, съобщават от общината.

Светецът е на особена почит в атонската обител, където се пази и негова чудотворна икона.

Даряването на светите мощи става възможно благодарение на инициативата на кмета на Община Бургас и на съдействието на Балканското атонско дружество и „Лукойл“.

Светинята ще бъде донесена в Бургас по време на официалното честване на Гергьовден и след благославянето на бойните знамена, което ще се състои на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Общината.

Мощите ще бъдат ескортирани от жандармерия, носени от архиерейския наместник отец Севастиян и връчени  на Сливенския митрополит Иоаникий.

От площад „Атанас Сиреков“ с литийно шествие, съставено от представителни военни части на Гарнизон Бургас, бургаското духовенство и гражданството, свещената реликва ще бъде отнесена до църквата „Св. Богородица“.

Мощите на свети Георги от манастира Ксенофонт се съхраняват в специален реликварий. Част от неговата украса е златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца.

След пренасянето им в Бургас те ще даряват жителите му със сила и смелост.

В Бургас се пазят други две църковни реликви. В катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ се намира част от Светия Кръст. Ампула с миро от мощите на св. Николай Чудотворец е другата реликва, пред която отправят молитви миряните в морския град. Тя бе дарена за новостроящия се храм в „Меден рудник“, който носи името на светеца. Мирото изтича всяка година на 9. май от гроба на Чудотвореца в италианския град Бари.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започват Великденските четения във Варна

За поредна година ще се състоят “Великденски четения” във Варна, съобщиха от Варненска и Великопреславска ...