Начало / Интереси / Проповеди / Патриарх Неофит: Да отворим сърцата си за Богочовека и да Му позволим да ни съпроводи до личната ни Голгота

Патриарх Неофит: Да отворим сърцата си за Богочовека и да Му позволим да ни съпроводи до личната ни Голгота

По повод празника Вход Господен в Йерусалим Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави днес тържественото богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. След прочитането на евангелския откъс, който ни разказва за тържественото влизане на Господа в Йерусалим, Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна с пастирско послание към всички събрали се. В словото си той каза: 

В деня, в който нашият Господ и Спасител влиза в Йерусалим, за да премине през най-страшните изпитания, завършили с Разпятието и Кръстната смърт, Църквата ни припомня, че онова, което трябва да владее в душите и сърцата ни е радостта. Радостта от това, че тръненият венец, пътят към Голгота, изпитанията и страданията, смъртта и хладният гроб биват увенчани от най-радостното събитие в цялата богочовешка история – славното и спасително Христово Възкресение. От това, че адът и смъртта не можаха да надвият Извора на самия живот. Че цялата злоба и ненавист на света се оказаха безсилни пред тихата сила на Божията любов. Радостта от това, че – както ни припомня и апостолът – близо е Господ!

Потопени в тази наша неизменна и неоскъдяваща пасхална радост, окрилени от вярата си в Христа Иисуса и от истинността на Неговото учение и на Неговите обещания, днес, заедно с жителите на светия град, и ние посрещаме идващия към Йерусалим Господ – в началото на последната седмица от Неговия земен живот, в първия от най-съдбовните дни на Неговата богочовешка мисия. Дните, в които Той ще бъде прославян и охулван, обичан и предаван, възвеличаван и осъждан, оправдаван, разпнат и умъртвен. За да възкръсне, накрая, от мъртвите и с това да засвидетелства не само Своята божествена сила, достойнство и власт, но също така и неизменната Божия грижа и любов към човека.

Осанна на Сина Давидов! Благословен Идещият в име Господне! Така посрещаха някога йерусалимци влизащия в техния град, възседнал осле, Господ. Радост и надежда бяха превзели умовете и сърцата им, и – както ни разказва Евангелистът – „повечето от народа постилаше дрехите си по пътя; други… сечаха клони от дърветата и постилаха по пътя” (Мат. 21:8). Защото те чувстваха и виждаха, че близо е вече Възкресението, че Влизащият в Светия град е „Светият Израилев” (Ис. 12:6). И затова пееха: „Благословен Идещият в име Господне! Осанна във висините!” (Мат. 21:9).

Така пеем и ние днес, заедно с цялата Църква, защото Божият Син идва, за да влезе и при нас, в нашите домове и сърца, за да извървим заедно с Него пътя към Голгота и Възкресението. За да ни укрепи в подвига на нашето лично подвижничество във вярата и в следването на Неговия божествен пример. Път и подвиг, който ние – Неговите ученици и следовници – извършваме според посоченото ни от Самия Него. Път, който върви от изпитанието и страданието към възкресението и вечния живот.

Затова, възлюбени, нека отворим днес портите на нашите сърца и домове за Богочовека, както някога и Светият град бе отворил своите порти пред Него и така да Му позволим да ни съпроводи в нашия кръстен път и в нашата Голгота до нашето лично възкресение, до портите на Царството Божие и вечния живот, към който ни бе призовал Сам Бог в зората на творението, казвайки: „Да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие”, да бъде той венец на творението, да господарува над него и всичко това да бъде „твърде добро” (Бит. 1:26-31).

Последният етап от този път започва днес – с влизането на Господа в Йерусалим, с възхвалата и поругаването, за да завърши седмица по-късно със славното и пречудно Възкресение, с победата и тържеството на живота. Към тази победа и това тържество сме призовани и всички ние – Христовите следовници и „приятели” (Иоан 15:14-15) – всички, които „чрез Него живеем, и се движим, и съществуваме” (Деян. 17:28).

Божият мир и благословението на Идещия в името Господне, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин.

Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Текст на словото: Сайт на Българската патриаршия – http://bg-patriarshia.bg/

Снимка: Атанас Димитров, Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Слово на Св. Йоан Дамаскин за поклонението на светите икони

Тъй като някои ни порицават за това, че се покланяме и почитаме иконите на нашия ...