Начало / Новини / Отслужена бе литургия в митрополитската църква „Св. Марина“ в София

Отслужена бе литургия в митрополитската църква „Св. Марина“ в София

На Цветница – Вход Господен в Йерусалим, за първи път на този празник бе отслужена св. Литургия в митрополитската църква „Св. Марина“, намираща се в двора на Софийска св. митрополия.

Инициативата за отслужване на богослужението е на ефимерия на Богословския факултет свещеник Сава Кокудев, който и възглави св. Литургия. С него в съслужение беше и новоръкополеженият свещеник Васил Танев, който в момента стажува като младши свещеник в столичната катедрала „Св. София“.

Още от рано сутринта храмът бе препълнен с вярващи и деца, които носеха в ръцете си върбови клонки – символичен образ на децата, които посрещнаха някога Христос в Йерусалим. В края на св. Евхаристия отец Сава насочи вниманието на всички дошли да се черкуват към входа на Господа в Божия град. Вход, който се извършва и в нашите души. След службата на всички бе раздадена и върбова клонка с благословение, което всеки занесе в дома си.

ЛЮБОПИТНО

Църквата „Света Марина“ е станала митрополитски храм, след като предишните катедрали – „Света София” и „Свети Георги”, били отнети от турците и превърнати в джамии. На 11 февруари 1515 г. в храма е бил погребан св. Георги Нови Софийски.
В годините на османското робство и този храм е бил унищожен. Според К. Иречек сградата е била разрушена от земетресение и останките й по негово време все още си личали в двора на митрополията. Петър Богдан, който посетил София на 20 май 1640 г., отбелязва, че в града имало 5 православни храма, от които преди няколко години турците разрушили 2, а отделно споменава и бившата катедрала „Света София”, която тогава е била превърната в джамия. Той също отбелязва, че мощите на св. Стефан Милутин се намирали в катедралния храм, но не е посочил коя от черквите е заварил като митрополитска. Силни земетресения е имало през 1585 г. и 1641 г., а след тези дати няма повече известия за този храм. Затова независимо от причината за разрушаването на сградата, храмът „Света Марина” в средата на ХVІІ в. изглежда вече не е съществувал и софийският митрополит преместил своята катедра в черквата „Света Неделя”.
В периода 2004-2009 г. в двора на Софийската митрополия, където се е намирал някогашният катедрален храм, бе изграден параклис, посветен на св. Марина, който бе осветен от патриарх Максим. През лятото на миналата година в храма бяха посрещнати мощите на св. Серафим Саровски.

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският патриарх Порфирий отправи послание срещу домашното насилие

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отправи видео изявление против домашното насилие и насилието срещу жените.  ...