Начало / Новини / Отслужена бе литургия в митрополитската църква „Св. Марина“ в София

Отслужена бе литургия в митрополитската църква „Св. Марина“ в София

На Цветница – Вход Господен в Йерусалим, за първи път на този празник бе отслужена св. Литургия в митрополитската църква „Св. Марина“, намираща се в двора на Софийска св. митрополия.

Инициативата за отслужване на богослужението е на ефимерия на Богословския факултет свещеник Сава Кокудев, който и възглави св. Литургия. С него в съслужение беше и новоръкополеженият свещеник Васил Танев, който в момента стажува като младши свещеник в столичната катедрала „Св. София“.

Още от рано сутринта храмът бе препълнен с вярващи и деца, които носеха в ръцете си върбови клонки – символичен образ на децата, които посрещнаха някога Христос в Йерусалим. В края на св. Евхаристия отец Сава насочи вниманието на всички дошли да се черкуват към входа на Господа в Божия град. Вход, който се извършва и в нашите души. След службата на всички бе раздадена и върбова клонка с благословение, което всеки занесе в дома си.

ЛЮБОПИТНО

Църквата „Света Марина“ е станала митрополитски храм, след като предишните катедрали – „Света София” и „Свети Георги”, били отнети от турците и превърнати в джамии. На 11 февруари 1515 г. в храма е бил погребан св. Георги Нови Софийски.
В годините на османското робство и този храм е бил унищожен. Според К. Иречек сградата е била разрушена от земетресение и останките й по негово време все още си личали в двора на митрополията. Петър Богдан, който посетил София на 20 май 1640 г., отбелязва, че в града имало 5 православни храма, от които преди няколко години турците разрушили 2, а отделно споменава и бившата катедрала „Света София”, която тогава е била превърната в джамия. Той също отбелязва, че мощите на св. Стефан Милутин се намирали в катедралния храм, но не е посочил коя от черквите е заварил като митрополитска. Силни земетресения е имало през 1585 г. и 1641 г., а след тези дати няма повече известия за този храм. Затова независимо от причината за разрушаването на сградата, храмът „Света Марина” в средата на ХVІІ в. изглежда вече не е съществувал и софийският митрополит преместил своята катедра в черквата „Света Неделя”.
В периода 2004-2009 г. в двора на Софийската митрополия, където се е намирал някогашният катедрален храм, бе изграден параклис, посветен на св. Марина, който бе осветен от патриарх Максим. През лятото на миналата година в храма бяха посрещнати мощите на св. Серафим Саровски.

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...