Начало / история / Иконата „Света Богородица Осеновица“ 8 ВЕКА ИЗВЪРШВА ЧУДЕСА

Иконата „Света Богородица Осеновица“ 8 ВЕКА ИЗВЪРШВА ЧУДЕСА

 

Богородице Дево, радуйся,
Благодатная Марие, Господь с Тобою;
Благословена Ты в женах и благословен плод чрева Твоего,
яко Спаса родила еси душ наших.

 

  В главната църква „Рождество Богородично“ на Рилския манастир се съхранява иконата „Света Богородица Одигитрия“, известна и като „Света Богородица Осеновица“ /Осеняваща/. В историята тази икона е останала като чудотворна, тя помага при изцеление на различни болести. Иконата е изпълнена в иконографския тип Одигитрия. Около централния образ са разположени свети мощи на 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. В горната й част има надпис „Одигитрия“ (Пътеводителка).

Подобни образци, като иконата на Света Богородица с реликварий от Рилския манастир са известни само още три

:в манастира „Свето Преображение“ в Метеора, дар от  Мария Ангелина Дукина Палеологина, дъщеря на Симеон Урош Палеолог и съпруга на Тома Прелюбович; Портативна икона дар от Анастасия Романовна, съпруга на Иван Грозни от 16 век, съхранява се в Ермитажа и иконата поръчана за Барбу Крайовеску, велик бан на Крайова в Олтения по времето на влашкия владетел Нягое I Басараб (1512-1521г.), която се съхранява в Националния музей на изкуствата в Букурещ.

Има основания да се счита, че старинната чудотворна икона първоначално е била собственост на знатна фамилия.

Старо предание уверява, че е била подарена на Рилския манастир от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената „Мара бяла българка“, жена на султан Мурад І (1319-1389г.).

Така иконата добива и историческо значение, свързва се с българската народна съдба. Според друго предание, иконата е дарена от византийският император Мануил I Комнин през 12 век. Вярвало се, че светците, чиито мощи са върху иконата, заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят да осени войската със Своята милост, като я пази и дари с победи. При един поход през 1173 г. императорът минавал през Средец. Той се разболял,  помолил се в близкия храм „Св. Георги Победоносец”, където били мощите на Св. Иван Рилски. Когато императорът се изцелил дарил иконата, за да може тя винаги да съпровожда мощите на светеца.

Иконата се намира в иконостас при третата колона на голямата манастирска църква. На големи празници след св. Литургия с нея се прави тържествена лития, като се излиза от Дупнишката порта, обикаля се югоизточната страна на манастира и се влиза през Самоковската порта. В нартиката  игуменът отслужва молебен с водосвет. След поклонение пред иконата тя отново се прибира.

Само два пъти в годината реликвата се изнася от църквата. По традиция иконата напуска дверите на храма на петия ден на Светлата седмица след Пасха и на 1 август, в началото на Богородичния пост.

Единственото изключение бе на 12 май 2007 г., когато в София бе всенародната молитва за осъдените на смърт български медицински сестри в Либия, които по-късно се прибраха живи и здрави в родината си. Хора от различна вяра изминават пътя до Рилския манастир, за да търсят изцеление при иконата на Божията майка.

Светият образ  на Божията майка от Рилския манастир се почита като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. При тежка чумна и холерна епидемии целият край бил засегнат. По молба на населението двама йеромонаси и един дякон, след всенощно бдение и молебен с лития изнесли чудотворния образ от манастира. Навсякъде иконата била посрещана с почит, извършвал се водосвет и се обикаляли домовете. С благодатната помощ на Божията Майка страшният мор се прекратил.  През целия 19 век чудотворната икона е спасявала от епидемии десетки селища в България. Тогава управата на съответното населено място пишела молба до игумена на Рилския манастир да им бъде изпратена иконата „Света Богородица Осеновица“, за да се сложи край на епидемията. По този начин иконата пропътувала хиляди километри не само в региона, но и из цялата страна.

„Спасява и днес тези, които вярват в Бога и Божията майка“.

Текст : Николина Александрова

 

orig_187203_bg Odigitria

Бакалова, Елка. Рилската чудотворна икона-реликварий, Константинопол и Мара Бранкович. БАН, 2005
Карамихалева, Александра, Иконата „Св. Богородица Одигитрия“ („Света Богородица Осеновица“) в Рилския манастир, в „Църковен вестник“, 2007 г., бр.9

http://www.mitropolia-varna.org/

 

 

За Николина Александрова

Виж още

Св. Константин от Корнуол

На 11 март Православната църква чества празника на свети Константин от Корнуол. От житието на ...