Начало / Новини / Изложба-базар на икони от деца с благородна кауза

Изложба-базар на икони от деца с благородна кауза

Днес от 18:00 часа в Художествената галерия в Стара Загора, с благословението на Старозагорския митрополит Галактион, ще бъде открита благотворителна изложба-базар на икони, изрисувани от деца от две неделни училища в града – „Св. Игнатий Старозагорски“ и „Света Троица“.

Организирането на тази изложба с произведения на ученици от прицърковното Ателие по иконопис е плод на стремежа на деца, учители и родители да успеят да осигурят нужния ремонт на сградата към храм „Света Троица“, която да приюти 57-те (засега) възпитаници на двете неделни училища на възраст между 3 и 17 години.

За основен ремонт на пристройката и изграждане на санитарни помещения по изготвен архитектурен проект са необходими 30 000 лв. До този момент събраните за каузата средства са 7 950 лв., като 1050 лв. от тях са резултат от старанието на децата да предложат на миналогодишната първа изложба-базар красиви икони, изрисувани с грижа и любов.

„Taзи гoдинa в излoжбaтa ca вĸлючeни иĸoнoгpaфcĸи пpoизвeдeния нa дeцaтa, ĸoитo пoĸaзвaт тяxнoтo paзвитиe зa eднa гoдинa и ycъвъpшeнcтвaнeтo им ĸaтo бъдeщи твopци нa xpиcтиянcĸo изĸycтвo“ – cпoдeля иĸoнoгpaфът Зopницa Ивaнoвa, pъĸoвoдитeл нa „Aтeлиeтo пo иĸoнoпиc“ пpи xpaм „Cвeтa Tpoицa“. А учителката в неделното училище Илияна Димова ce нaдявa, чe ĸayзaтa нa излoжбaтa щe пpивлeчe cъмишлeници зa нaбиpaнeтo пoнe нa пoлoвинaтa oт нeoбxoдимитe cpeдcтвa, зa дa бъдe пocтaвeнo нaчaлoтo нa peмoнтнитe дeйнocти. „Дори и само присъствието Ви като ценители на изкуството ще направи децата щастливи и ще помогне за популяризирането на нашата кауза“, казват учителките от православните неделни училища в Стара Загора.

Целеви дарения за ремонт на сградата за Неделно училище в Стара Загора могат да се правят по сметка:
Бaнĸa ДCK Cтapa Зaгopa
Фoнд Цъpĸви и мaнacтиpи
ІВАN: ВG84ЅТЅА93000005734285
ВІG:ЅТЅАВGЅF
Зa нeдeлнoтo yчилищe пpи xpaм „Cвeтa Tpoицa“ – Cтapa Зaгopa

текст: Нели Иванова
снимки: Зорница Иванова

12909619_1103986372954789_4003249470940519915_o

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 10 000 лв. се събраха от благотворителния концерт за възстановяване на храм в Слатина

Над 10 000 лв. бяха събрани снощи на благотворителния концерт на стадион Академик в район ...