Начало / Новини / Изложба-базар на икони от деца с благородна кауза

Изложба-базар на икони от деца с благородна кауза

Днес от 18:00 часа в Художествената галерия в Стара Загора, с благословението на Старозагорския митрополит Галактион, ще бъде открита благотворителна изложба-базар на икони, изрисувани от деца от две неделни училища в града – „Св. Игнатий Старозагорски“ и „Света Троица“.

Организирането на тази изложба с произведения на ученици от прицърковното Ателие по иконопис е плод на стремежа на деца, учители и родители да успеят да осигурят нужния ремонт на сградата към храм „Света Троица“, която да приюти 57-те (засега) възпитаници на двете неделни училища на възраст между 3 и 17 години.

За основен ремонт на пристройката и изграждане на санитарни помещения по изготвен архитектурен проект са необходими 30 000 лв. До този момент събраните за каузата средства са 7 950 лв., като 1050 лв. от тях са резултат от старанието на децата да предложат на миналогодишната първа изложба-базар красиви икони, изрисувани с грижа и любов.

„Taзи гoдинa в излoжбaтa ca вĸлючeни иĸoнoгpaфcĸи пpoизвeдeния нa дeцaтa, ĸoитo пoĸaзвaт тяxнoтo paзвитиe зa eднa гoдинa и ycъвъpшeнcтвaнeтo им ĸaтo бъдeщи твopци нa xpиcтиянcĸo изĸycтвo“ – cпoдeля иĸoнoгpaфът Зopницa Ивaнoвa, pъĸoвoдитeл нa „Aтeлиeтo пo иĸoнoпиc“ пpи xpaм „Cвeтa Tpoицa“. А учителката в неделното училище Илияна Димова ce нaдявa, чe ĸayзaтa нa излoжбaтa щe пpивлeчe cъмишлeници зa нaбиpaнeтo пoнe нa пoлoвинaтa oт нeoбxoдимитe cpeдcтвa, зa дa бъдe пocтaвeнo нaчaлoтo нa peмoнтнитe дeйнocти. „Дори и само присъствието Ви като ценители на изкуството ще направи децата щастливи и ще помогне за популяризирането на нашата кауза“, казват учителките от православните неделни училища в Стара Загора.

Целеви дарения за ремонт на сградата за Неделно училище в Стара Загора могат да се правят по сметка:
Бaнĸa ДCK Cтapa Зaгopa
Фoнд Цъpĸви и мaнacтиpи
ІВАN: ВG84ЅТЅА93000005734285
ВІG:ЅТЅАВGЅF
Зa нeдeлнoтo yчилищe пpи xpaм „Cвeтa Tpoицa“ – Cтapa Зaгopa

текст: Нели Иванова
снимки: Зорница Иванова

12909619_1103986372954789_4003249470940519915_o

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...