Начало / Новини / Великденско тържество на хората с увреден слух в София

Великденско тържество на хората с увреден слух в София

Великденско (пасхално) тържество на хората с увреден слух се проведе в късния следобед на 15 април в Централния военен клуб в София.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на празничния концерт присъства протосингелът на Софийска св. митрополия ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, който в началото на тържеството отслужи водосвет.

Водосветът бе преведен на жестомимичен език от Силвана Павлова, която от години се занимава активно с хората с увреден слух, като им помага в тяхното катехизиране и присъединяване към Православието.

На събралите се отец Антел каза: „Наистина сме в напрегнато очакване на Великден, защото предстои да изживеем една единствена нощ в историята на човечеството, в която Самият Бог, приел човешки образ, чрез собствената си смърт порази смъртта, обезсили нейното жило и ни даде възможност за живот вечен. Този празник единен, единствен, празник, който е смисълът на нашата вяра. „Ако Христос не беше възкръснал, – казва апостол Павел – суетна щеше да бъде вярата ни”. Затова имам радостното поръчение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който проводи стъпките ми тази вечер тук при вас, за да преподам неговия благослов. Той ви желае крепко здраве и тая чудна, дивна вяра, с която можете да изживеете истината на още по-дивната нощ на Възкресението“. Той каза още, че независимо дали чуваме или не чуваме, дали виждаме или не виждаме, дали сме сираци, онеправдани или въздигнали се, всички ние носим в себе си любов. „И това е най-човешкото и най-божественото, което е в нас“, подчерта още отец Ангел и допълни, че

„един ден, заставайки пред престола на Господа, няма да се хвалим с това дали сме видели, дали сме чули или разбрали, а онова, което ще се изисква от нас, е големината на нашата любов.

Затова и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ви желае да изпълните сърцата си с много любов, с която да бъдете при Бога“, завърши словото си отец Ангел.

След водосвета в празнични ритми и с усмихнати лица премина концертът по повод наближаващата Пасха Христова. На тържеството песен представиха и ентусиастите от групата за синхронно пеене „Жестим“. Младите изпълнители представят успешна форма за интеграция в изкуството на хора с увреждания. Те пресъздават текста на песента чрез жестомимичния език и танцуват в такт с музиката. По този начин музикалното изкуство може да достигне до хората със сетивни нарушения. Група „Жестим“ е носител на редица отличия, сред които е и наградата на Министерството на културата за принос в българската култура.

Великденското тържество на хората с увреден слух продължи до 19:25 часа, след което се състоя празничен коктейл за всички присъстващи.

източник: bg-patriarshia.bg

13054721_1279644652064920_471382746_o

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...