Начало / Uncategorized / Чудотворната икона на св. Богородица – „Златна ябълка“

Чудотворната икона на св. Богородица – „Златна ябълка“

Чудесата са извънредни и необясними по естествен начин събития, които човек може да възприеме със сетивата си и не може да обясни по друг начин, освен с пряко Божие въздействие. Te имат за цел да помогнат на човека в делото на неговото спасение[1]. Чудото има и пряко отношение към Божието домостроителство[2].

Хората често си задават въпроса: възможни ли са чудесата? А отговорът се съдържа в думите на апостол Павел: „И ако за Христа се проповядва, че е възкръснал от мъртви, то как някои помежду вас казват, че нямало възкресение на мъртви? А щом няма възкресение на мъртви, то и Христос не е възкръснал; ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра.“ (1Кор. 15:12-14).

В своята история Църквата е засвидетелствала безброй чудеса, а голяма част от тях  се свързват с определени свети изображения. Чрез тях Бог проявява Своята сила и благодат. Онова, което е важно в тях обаче, не е материалът, красотата на образа или майсторството на зографа, важното в тях е Божията милост и любов, Неговото благоволение да изпраща Своята благодат. За получаване на тази Божия благодат и милост вярващите трябва да имат силна и непоколебима вяра. Сам Христос казва на бащата на обзетото от бяс момче: “ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия “ (Марк 9:23).

Православен сайт „Добротолюбие“ започва една поредица с разкази за чудотворни икони, които са помагали и помагат на православните християни в страната ни, а и не само на тях.Поставяме началото в петата събота от Великия пост – Акатистова събота, когато се чества празникът на св. Богородица Златна ябълка. Това е местен празник за района на Асеновград, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона.

В храма „Св. Успение Богородично” в Асеновград се намира една от чудотворните икони на Света Богородица – „Златна ябълка“.

Храмът е построен в началото на XVII век, като е претърпял две обновления през 1833 г. и през 1896 г. Иконата „Св. Богородица – Одигитрия (Пътеводителка)“ е с размери 82Х56,5 см; тя е нарисувана с темпера върху дърво от неизвестен майстор в началото на XVII в. и се предполага, че произхожда от Света гора. Сребърната ризница на иконата е с дата от 1834 г. и от надписа върху нея („Анна ке Георгиус”) става ясно, че дарители са украсили иконата. Първото известно чудо, извършено от тази икона на Божията майка, е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. св. Кирик и Иулита”. Ето какво пише в синаксар (съкратено изложение на жития на светци или на празници):  „В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена, Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресветата Богородица, наречена „Благодатна”, която се намира в свещения стар храм в с. Воден. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминание на чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла поради дългия път за празника на Благодатната Богородица Дева Мария, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона „Благодатна Богородица Дева”, взе я и я даде на жената като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата ѝ, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене, грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва”.

Описаното в синаксара чудо е станало в петата събота от Великия пост през 1765 г. след прочитане на целия Богородичен канон и акатист на вечернята в петък. Оттогава съществува традиция икона на Пресвета Богородица да се обкичва с венци от ябълки от първия петък на поста. Ябълките престояват пет седмици и на празника се раздават на безплодни жени.   Многобройните чудеса, извършени от Света Богородица пред Нейната икона „Златна ябълка”, са описани в поименници, които се пазят в музей.

Текст: Николина Александрова

Източник:

Официален сайт на храм „Успение Богородично“ – „Златна ябълка

[1] Еп. Никодим и Христов,Цв.прот. – Учебник по апологетика. – ІІ изд.,СИ, С.1943

[2] Стоилов.,Петър.Чудесата в Църквата. Християнство и философия, т. 2, С., 2014

За Николина Александрова

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...