Начало / Новини / Молебен против тероризма отслужиха в храм „Св. Неделя“ в София

Молебен против тероризма отслужиха в храм „Св. Неделя“ в София

На 16 април 1925 г. опелото на убития два дни по-рано ген. Константин Георгиев се превръща в хекатомба: 213 души загиват под развалините на взривената от комунисти катедрала. Сред тях са мнозина представители на стария български национален елит.

За дълго това остава най-големият терористичен акт в историята. Днес тероризмът отново е заплаха за света.

С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, отслужи молебена. В края на молитвеното последование той напомни страшната дата и събитията, които са се случили от последвалия терористичен акт. Каза още, че макар и разрушена, църквата „Св. Неделя“ отново е възстановена, за да може да стои и като спомен за всички онези, които са пострадали и загинали от мракобесното дело.

Атентатът на 16 април 1925 г. е най-тежкият терористичен акт в историята на България. Тогава група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия взривява покрива на църквата „Света Неделя“ по време на погребална церемония. Целта е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III. Той обаче не е в църквата, а членовете на правителството се отървават с леки наранявания. На място загиват обаче 134 души, а броят на ранените е 500. Извършителите на атентата са заловени и екзекутирани, а възстановяването на църквата продължава 6 години.

Снимка: БНТ

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...