Начало / Новини / Започна работа комисията по реставрация на храм „Св. Александър Невски“

Започна работа комисията по реставрация на храм „Св. Александър Невски“

Първото заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на храм-паметника „Св. Александър Невски” се състоя днес в сградата на Софийската митрополия, съобщават от отдел „Връзки с обществеността“ към Св. Синод на БПЦ.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит откри заседанието, благослови участниците и им пожела ползотворна работа.

Председателят на Висшия църковен съвет Ловчански митрополит Гавриил пое ръководството на съвещанието на междуведомствената комисия, в която има представители на Висшия църковен съвет, на настоятелството на храм „Св. Александър Невски“ и на отдел „Синодални имоти”, както и на Министерския съвет, Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите и  на Столична община.

По време на това първо заседание членовете на комисията се обединиха около идеята, че каквито и проектантски и ремонтни действия да трябва да се подготвят и направят, те трябва бъдат предшествани от обстойно обследване на храма с най-съвременни средства, за да се установи действителното му състояние и да се набележат най-подходящите мерки за възстановяването му. Бяха начертани първите стъпки в тази насока.

Предстои следващо заседание на комисията на 21 април, което ще излезе с конкретно предложение към Светия Синод за задание и приблизително остойностяване на този първи етап от възстановителните дейности.

Специалната междуведомствена комисия по въпросите, свързани с ремонта и възстановяването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, бе създадена по предложение на Светия Синод на БПЦ-БП от решение прот. № 2 от 12.01.2016 г. с цел съгласуване и съвместно предприемане на необходимите действия, които да доведат до възвръщането на благолепието на патриаршеския храм, който е и символ на България.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...