Начало / Новини / Вселенският патриарх Вартоломей иска да се отворят вратите за мигрантите

Вселенският патриарх Вартоломей иска да се отворят вратите за мигрантите

Вселенският патриарх Вартоломей поиска да се отворят вратите за мигрантите и да не се прави разлика между икономически мигранти и кандидати за убежище, съобщава АФП, като се позовава на интервю на патриарх Вартоломей за италианския в.“Месаджеро“, цитирано от БТА.

Интервюто е дадено преди утрешното посещение на папа Франциск на остров Лесбос, където той ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей и с архиепископа на Атина и на цяла Гърция Йероним. Тази среща на остров Лесбос, който е входен пункт за мигрантите в Европа, „представлява силно послание за целия свят“, заяви Вселенският патриарх.
Той изтъкна традицията на гостоприемство на християните, припомняйки писмото на Свети апостол Павел до евреите:

Не забравяйте гостоприемството, защото практикувайки го, някои, без да знаят, са приели на гости ангели„.

„В сегашния момент и с оглед развитието на драмата с бежанците е необходимо хората, които имат влияние, да могат да работят в този дух“, добави той.
Тази среща /на острова/ ще представлява със сигурност покана към международната общност, за да направи всичко необходимо по отношение на едно толкова тъжно явление, което оскърбява съвестта на човека и нашата култура, изтъкна Вселенският патриарх .
Той посочи като пример жителите на остров Лесбос или на италианския остров Лампедуза, „които отварят домовете и сърцата си за нашите братя“.
Вселенският патриарх заяви, че споделя гледната точка на папа Франциск, който не прави разлика между икономическите мигранти, бягащи от мизерията, и кандидатите за убежище, бягащи от насилията. Папа Франциск ще посети утре за няколко часа остров Лесбос в знак на „солидарност“ с гърците и с мигрантите на острова.

Източник: БТА

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца с арт инсталация в подкрепа на строежа на православен храм в столичния квартал Люлин

Стотици деца от столичния район Люлин излагат свои рисунки на специално монтирана 30-метрова ограда пред ...