Начало / Новини / Вселенският патриарх Вартоломей иска да се отворят вратите за мигрантите

Вселенският патриарх Вартоломей иска да се отворят вратите за мигрантите

Вселенският патриарх Вартоломей поиска да се отворят вратите за мигрантите и да не се прави разлика между икономически мигранти и кандидати за убежище, съобщава АФП, като се позовава на интервю на патриарх Вартоломей за италианския в.“Месаджеро“, цитирано от БТА.

Интервюто е дадено преди утрешното посещение на папа Франциск на остров Лесбос, където той ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей и с архиепископа на Атина и на цяла Гърция Йероним. Тази среща на остров Лесбос, който е входен пункт за мигрантите в Европа, „представлява силно послание за целия свят“, заяви Вселенският патриарх.
Той изтъкна традицията на гостоприемство на християните, припомняйки писмото на Свети апостол Павел до евреите:

Не забравяйте гостоприемството, защото практикувайки го, някои, без да знаят, са приели на гости ангели„.

„В сегашния момент и с оглед развитието на драмата с бежанците е необходимо хората, които имат влияние, да могат да работят в този дух“, добави той.
Тази среща /на острова/ ще представлява със сигурност покана към международната общност, за да направи всичко необходимо по отношение на едно толкова тъжно явление, което оскърбява съвестта на човека и нашата култура, изтъкна Вселенският патриарх .
Той посочи като пример жителите на остров Лесбос или на италианския остров Лампедуза, „които отварят домовете и сърцата си за нашите братя“.
Вселенският патриарх заяви, че споделя гледната точка на папа Франциск, който не прави разлика между икономическите мигранти, бягащи от мизерията, и кандидатите за убежище, бягащи от насилията. Папа Франциск ще посети утре за няколко часа остров Лесбос в знак на „солидарност“ с гърците и с мигрантите на острова.

Източник: БТА

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...