Начало / Uncategorized / Чудотворната икона…

Чудотворната икона…

Чудесата са извънредни и необясними по научен начин събития, които човек може да възприеме със сетивата си и не може да обясни по друг начин, освен с пряко Божие въздействие.
Te имат за цел да помогнат на човека в делото на неговото спасение. Чудото има и пряко отношение към Божието домостроителство.

Хората често си задават въпроса възможни ли са чудесата? А отговорът се съдържа в думите на апостол Павел: „И ако за Христа се проповядва, че е възкръснал от мъртви, то как някои помежду вас казват, че нямало възкресение на мъртви? А щом няма възкресение на мъртви, то и Христос не е възкръснал; ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра.“ (1Кор. 15:12-14).

В своята история Църквата е засвидетелствала безброй чудеса, а голяма част от тях  се свързват с определени свети изображения. Чрез тях Бог проявява Своята сила и благодат. Онова, което е важно в тях обаче, не е материалът, красотата на образа или майсторството на зографа, важното в тях е Божията милост и любов, Неговото благоволение да изпраща Своята благодат. За получаване на тази Божия благодат и милост вярващите трябва да имат силна и непоколебима вяра. Сам Христос казва на бащата на обзетото от бяс момче: “ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия “ (Марк 9:23).

Православен сайт „Добротолюбие“ започва една поредица с разкази за чудотворни икони, които са помагали и помагат на православните християни в страната ни, а и не само на тях.

Поставяме началото в петата събота от Великия пост – Акатистова събота, когато се чества празникът на св. Богородица Златна ябълка. Това е местен празник за района на Асеновград, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона.

Очаквайте повече …

За Николина Александрова

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...