Начало / Новини / „Светият град – Асеновград“ – номиниран за награда на филмовия фестивал във Велико Търново

„Светият град – Асеновград“ – номиниран за награда на филмовия фестивал във Велико Търново

Документалният филм „Светият град – Асеновград” е номиниран за награда на единствения у нас филмов фестивал с туристическа тематика „На източния бряг на Европа”.

Той се провежда в рамките на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново от 14 до 17 април. 54-минутният филм за запазената духовност на града с най-много църкви и параклиси в България е сред 6-те номинации с религиозна насоченост в раздела „Вяра и традиции”. „Светият град – Асеновград” е разказ на Ангел Бончев, водещ на новините на тв „Европа”, за неговия роден град. В лентата се разкрива богатото културно-историческо и най-вече духовно наследство на Асеновград с вплетени в нея изповеди на вярващите в Божиите домове на едно от най-значимите култови места в България. Във филма преживяванията си от завръщането си в България след изгнание разказва и Симеон Сакскобургготски. На 10 юни 1996 година той прави първата копка на новостроящия се храм „Свети Архангел Михаил”.

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов разкрива душата си във филма, споделяйки за чудото, което му се е случило пред иконата на свети Мина в църквата „Света Богородица Успение”. На премиерата той обяви, че това е най-добрият филм, правен за Асеновград. Своето благословение даде и Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, който каза: „…Филмът „Светият град – Асеновград” не е просто филм за Асеновград, той е венецът на Вярата, Надеждата и Любовта, неуморният труд и талант. Аз дълбоко ценя труда на автора г-н Ангел Бончев за духовната радост, която ни достави със своето творение за неговия роден град. Ценя и благодаря!…”. На Бъдни вечер телевизия „Европа” излъчи за първи път „Светият град – Асеновград”, а след това всяка събота и неделя зрителите можеха да го гледат по Пловдивската православна телевизия. За първи път на тазгодишното издание на Фестивала на туристическия филм „На източния бряг на Европа” отличието за най-добър филм в състезателните категории ще бъде копие на артефакт с отпечатък на Калояновия пръстен.

Целта на наградите на Фестивала на туристическия филм е да се популяризира културно-историческото наследство на града, в който той се провежда вече 12 години. Екипът на „Светият град – Асеновград” е заявил участие във фестивали в САЩ – в Сан Франциско, и на престижния фестивал на документалното кино в Ню Йорк. По този начин ще популяризира родния Асеновград, който пленява с хилядолетното си минало, красота и дух всички, които са се докоснали до него.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...