Начало / Интервюта / Патриарх Илия: Длъжни сме да погледнем в човешкото сърце

Патриарх Илия: Длъжни сме да погледнем в човешкото сърце

На 7 април, когато християните, които празнуват по Юлианския календар отбелязаха празника Св. Благовещение, Негово Светейшество Грузинският патриарх Илия възглави св. Литургия в древния катедрален храм Светцховели в Мцхет. След края на богослужението патриархът се обърна с пастирско слово към събралите се вярващи. 

Той каза: „С нас е Бог! Велик си Ти Боже и чудни са Твоите дела! Днес е особен празник – днес всички православни празнуват Благовещението на Пресветата Богородица. И както са говорили нашите предци и говорят, че Благовещение е велик ден за празнуване, защото дори птицата не създава гнездо в този ден, а прославя Господа. Ние също славим този велик празник и просим от Господа да ни даде милост, мир, радост и любов“. Патриарх Илия каза още, че „днешният празник ни учи, че всеки от нас трябва да бъде пратеник на радостта. Затова сега ви давам благословение да говорите на хората радостни неща. Не тъжни, както показва нашата телевизия, по която излъчват само негативна информация“.

„Всичко това създава тежест и стрес. Почти няма ден, в които да не сме чули  за нечие самоубийство. Човекът не може да носи тази тежест. Затова сме длъжни да се обръщаме към хората с радост и да им говорим за весели, хубави неща. Длъжни сме да погледнем в човешкото сърце. Днес напрежението в света, кара човечеството да търси причината на това в стреса. На първо място всеки един от нас трябва да погледне в собственото си сърце“.

Словото си патриарх Илия завърши с поздрав към всички дошли на богослужението – грузинци, руснаци и др. Като им пожела Бог да им даде много радост, мир и Той именно да бъде с тях до края на живота им.

По информация на Православие ру.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний: На Рождество Христово да обърнем поглед към страдащия

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний даде специално рождественско интервю за в-к „Стандарт”. Предлагаме беседата с митрополит ...