Начало / Новини / Гръцки митрополити се обявиха против визитата на папа Франциск в Гърция

Гръцки митрополити се обявиха против визитата на папа Франциск в Гърция

Очаква се на 16 април папа Франциск да посети гръцкия остров Лесбос. Това бе оповестено в комюнике на Ватиканския пресцентър, в което се уточнява, че на „гръцкия остров папа Франциск, патриарх Вартоломей и архиепископ Йероним ще се срещнат с приютените там бежанци“.

Освен това комюникето посочва, че „еднодневната визита на папа Франциск на острова е силен призив за отговорност и солидарност към драматичната криза с мигрантите“.

Във вторник, 5 април, се състоя първото заседание на Постоянния Св. Синод на Еладската православна църква, под председателството на Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним. В хода на заседанието бе обсъден проблемът с бежанците, които постоянно пристигат в страната. Архиепископ Йероним съобщи, че в отговор на писма за повишаването на информираността за проблема с бежанците в Атина, изпратени през месец март от Синода на Гръцката църква, Гръцката архиепископия е получила официално уведомление от компетентните органи на Ватикана, че Светият престол изразява желание папа Франциск да посети Гърция.

Цел на визитата на папата, както подчертава в доклада си до Св. Синод архиепископ Йероним, е „приносът на папата в осъзнаването на международната общност за необходимостта от незабавно прекратяване на военните действия в Средиземноморския регион и Близкия изток, които оказват особено негативно влияние върху християнските общности“. Папа Франциск възнамерява да допринесе за решаването на най-голямата хуманитарна криза, предизвикана от наплива на бежанци, които търсят по-добро бъдеще в Европа.

Св. Синод на Еладската православна църква прие желанието на папа Франциск да посети островите в Егейско море, описващо еднодневната визита на папата като: „извънпротоколна и имаща чисто хуманитарен и символичен характер“. Синодът реши също да покани папата да отиде на остров Лесбос, който е един от многото острови, които дълбоко усещат кризата с бежанците. „Гърция има за цел да докаже, дори и сама, че все още съществуват принципите и ценностите на Европа“, – подчертава Св. Синод на Гръцката църква.

В допълнение на това Св. Синод на Еладската православна църква реши да подчертае единството на местната Православна църква с Църквата майка и да покани Вселенския патриарх Вартоломей.

След това решение на Св. Синод на Гърция няколко митрополити се обявиха против идването на папа Франциск в Гърция. Така например Пирейският митрополит Серафим в свое писмо до Св. Синод казва: „Решението на Синода да приеме папата е безсмислено и погрешно“. Митрополитът нарича папата „еретически йерарх“, смята, че посещението му „увеличава проблемите и предизвиква нашата православна съвест“, и призовава Постоянния Св. Синод на Еладската православна църква „незабавно да оттегли своето неприемливо решение“. „Приемането на едно проблематично лъжелице от Православната съборна гръцка църква изисква решението на всички йерарси“, казва Пирейският митрополит Серафим.

Митрополитът на Глафада Павел също изрази своите забележки към решението на Св. Синод. Той казва в свое обръщение: „Бяхме осведомени от „Църковен вестник“ на Гръцката православна църква, че на 5 април 2016 г., Постоянният Св. Синон е приел предложение,  в което се казва, че в близко бъдеще в Гърция ще бъде приет папа Франциск, който ще направи посещение с „хуманитарен и  символичен характер“. Синодът е поканил още и Вселенския патриарх Вартоломей да вземе участие в планираната на о.Лесбос среща. Тъй като смятаме, че гореспоменатите решения на Постоянния Синод  са от съществено значение и че е било редно да се вземат след съборно заседание на църковните йерарси на Гърция, се молим тази среща да бъде отложена, докато в най-скоро време не се насрочи заседание на йерарсите на Гръцката  църква и не се предприемат съответните мерки“.

Очаква се освен с патриарх Вартоломей и архиепископ Йероним папа Франциск да се срещне и с премиера на Гърция.

Над новината работят: Асен Андонов и Ангел Карадаков.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...