Начало / Новини / Финансова криза грози Гръцката църква

Финансова криза грози Гръцката църква

Гръцката православна църква е изправена пред голяма финансова криза тъй като църквите и манастирите не успяват да плащат заплати и сметките си и продават имоти, за да съберат пари за ежедневната дейност, пише в. „Катимерини“, цитиран от Капитал.

Така са застрашени и социалните им програми, особено кухните за бедни. Църквата е една от институциите, най-активни в грижата за хората, пострадали от финансовата криза.
„Приходите на църквата са спаднали с около 75% в сравнение с 2008 г. Тогава годишният бюджет бе около 23 млн. евро. Днес е около 6 млн.“, обяснява пред изданието генералният директор на Централната църковна финансова служба (EKYO) отец Салонон Антониос.
Основните приходи идват от две места – дяловете в National Bank of Greece и имотите. Наемите обаче се понижават, няма купувачи за земите, а акциите в банката струват около 0.23 евро. Църквата е купила акции от NBB на три пъти – през 1996 г., през 2005 г. и през 2010 г. През 2005 г. те са били закупени на цена 22 евро, като по-късно тя е достигнала 47.80 евро, уточнява Антониос.
NBB спря да изплаща дивиденти през 2008 г. и оттогава цената на акциите ѝ спадна толкова много, че няма смисъл от продажбата им, обяснява вестникът.
Църквата има 19 000 хектара обработваема земя, 700 парцела, 400 офис сгради и 260 жилища. Цените на наемите са намалели с между 30% и 70% в зависимост от локацията от 2008 г. насам. В много имоти изобщо няма наематели, но те изискват средства за поддръжка. Общо 123 църковни имота из страната са били продадени на държавата, но за тях не са преведени плащания, а в същото време църквата не може да ги използва.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...