Начало / За нас / Любопитно / „Терирем“ – приспивната песен на Св. Богородица

„Терирем“ – приспивната песен на Св. Богородица

Със сигурност, ако сте търсили православни песнопения в интернет, сте попадали на него – песнопението „Терирем“. В различните му интерпретации мъжки, женски или пък цял хор гласове редят срички след срички, които обаче, дори и свързани, не означават нищо, не носят значение.

Сигурно сте си задавали въпроса какво е това песнопение и защо се пее, какъв е неговият смисъл. В православното богослужение и по-конкретно в песнопенията няма думи, които да нямат семантика, да не означават нищо, освен сричките в именно това песнопение „Терирем“. А то въпреки че звучи като без смисъл, има своето предназначение и своята история.

„Терирем“ е особен вид древно мелодично византийско песнопение, което се изпълнява самостоятелно или като допълнение към обширни песнопения с цел усилване на молитвеното настроение по време на богослужение. На Св. Гора, например, го изпълняват по време на всенощни бдения. То е характерно  с това, че като текст на песнопението се използват срички като „те“, „не“, „ри“, „рем“, „на“, „но“ в различни комбинации, които сами по себе си не означават нищо. Но древно предание казва, че това са били сричките, с които Божията Майка св. Богородица е приспивала Младенеца Христос.

Нека да чуем това древно песнопение в изпълнение на Нектария Карандзи:

За Ангел Карадаков

Виж още

Стенописите на Клисурския манастир са реставрирани за първи път

Стенописите на Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, който се намира на територията на ...