Начало / Интереси / беседи / Старецът Евсевий Янакакис: Опасен капан е навикът

Старецът Евсевий Янакакис: Опасен капан е навикът

Това, което представлява опасност, голяма опасност, е навикването – опасен капан е навикът.

Не бива да допускаме нито участието ни в Литургията, нито пеенето по време на богослужение, нито пристъпването ни към Светата Чаша да ни стане навик!

Трябва всеки път по време на света Литургия да изпитваме благоговение. Нужно е да участваме съзнателно, с чувство и благодарност; да следим светата Литургия все едно, че ни е първата и последната.

Затова навикът е най-голямата опасност – навикът в правилото на човек, в молитвата му, в Литургията, във всичко.

Когато някой се опитва да се приближи до Бога и да живее искрено вярата, той никога не навиква, няма навици при него. Дори този човек да няма време да каже цялото молитвено правило, ако направи дори само част от него добре, спокойно, ясно и с голямо съзнание, Бог ще приеме това като десет правила. Нашите умове и мисли трябва да са с Бога и да усетим, че Бог е тук с нас.  И тогава Той благославя и освещава.

Да отдалечим живота си от слабостите, от делението и компромисите. Нека дирим чист живот, напълно чист живот в светите Тайнства! Който да е украсен с молитва, духовна борба и богослужебен живот, така че всичко това да засвидетелства нашата вярност в призванието ни, да се утвърдим във вярата в Господа Иисуса Христа!

Старецът Евсевий Янакакис

превод: Божин Дончев

За Ангел Карадаков

Виж още

С благоуханията на любовта и щедростта

И в третата неделя след Христовото Възкресение то продължава да вълнува душите ни и остава ...