Начало / Uncategorized / „Археологически парк“ с епископска базилика откриха в Сандански

„Археологически парк“ с епископска базилика откриха в Сандански

„Археологически парк“ с новоизграден раннохристиянски храм и комплекс прилежащи паметници с национално значение от IV-VI век бе открит днес като обещаващ туристически обект в гр. Сандански.

Министър-председателят Бойко Борисов, Неврокопският митрополит Серафим, министърът на културата Вежди Рашидов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова, областният управител Бисер Михайлов, депутати, кметове и инвеститори от областта, както и стотици граждани и гости на Сандански се включиха в своеобразния празник за града.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи тържествен водосвет за откриване на епископската базилика и благослови присъстващите и начинанието им.

Премиерът Бойко Борисов благодари на митрополит Серафим и на свещенството за молитвената подкрепа и подчерта съзнанието си, че „без Господ нищо не може да се направи”; той се съгласи, че упованието в християнството, църквите и манастирите е от голямо значение. Бойко Борисов изтъкна, че само за няколко години с помощта на правителството са възобновени или новопостроени над 350 църкви и манастири като подкрепа на културата и туризма. „Истински се радвам, че владиката иска поне веднъж в годината да има тук голяма процесия, да могат да се провеждат църковни бракове и кръщенета, тоест освен музей тук да бъде и едно средище на християнството, една действителна ценност за младите хора, да се чувстват по-близо до Бога“, каза Бойко Борисов.

Своето задоволство от осъществяването на проекта „Сандански – зората на ранното християнство“ изразиха кметът на гр. Сандански Кирил Котев, зам.-министърът на МРРБ Деница Николова и министърът на културата Вежди Рашидов. Те акцентираха на значението на археологическия комплекс като туристически обект, като възможност за популяризиране на културно-историческото наследство, от една страна, и за осигуряване на трудова заетост и икономическа активност в района, от друга.

След официалното откриване на археологическия раннохристиянски комплекс реконструираната епископска базилика за първи път бе огласена от църковни песнопения. Хор с ръководител Магдалена Танчева изпълни литургичния химн „Тебе поем” и празнично многолетствие.

Премиерът Бойко Борисов изказа възхищение от великолепните мозайки, колони и други ценности в това „уникално съоръжение, което гостите на гр. Сандански ще могат да видят наред с посещението си на СПА центровете и другите забележителности на курортния град.”

Археологически парк – Сандански” е създаден в рамките на проект „Сандански – зората на ранното християнство” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” с бюджет от 6,2 млн. лв. Той е с площ от 1600 кв. м и се състои от три обекта, по които са извършени реставрационни намеси и строително-ремонтни работи: „Епископска базилика“, „Базилика на Епископ Йоан” и баптистерия (място за извършване на Кръщение). Реставрирани са и запазени стенописи от храмовете по проект, финансиран от Американския научен център в София.

Особеното в случая е, че през февруари 2014 г. Асоциацията на реставраторите в България излиза с експертно становище, в което изразява сериозната си загриженост относно начина на провеждане на реставрационни дейности в комплекса: ниската компетентност на извършващите възстановяването строителни работници е довела до увреждане на културни ценности.

Първите раннохристиянски обекти от археологическия комплекс са открити при разкопки през 1989 г., а епископската базилика – около 10 години по-късно от екип на д-р Владимир Петков. „За първи път в раннохристиянска базилика изцяло е очертан атриумът (дворът) с великолепен портик с колонади и запазени in situ бази, капители и колони от атриума. Базиликата е имала втори етаж с галерии, южната стена е запазена с прекрасни стенописи, имитиращи мрамори с растителни орнаменти. Запазената мозайка на базиликата е с украса в геометричен стил. За първи път в такъв обект се среща съчетание на растителни и геометрични орнаменти“, пише Елза Нинова в Археологически находки ’98.

Едно от най-важните открития е направено през 2012 г. – помещението „Мартирион“, в което са се съхранявали мощите на светец, с олтарна маса, великолепни стенописи, мраморни подове и аязмо за светена вода.

През 2013 г. е открит и уникален бронзов кръст на 1500 години, който е бил използван при литийни шествия.

Археологическите проучвания продължават.

текст: Нели Иванова
снимки: Фейсбук страница на премиера Бойко Борисов, Археологически музей – Сандански

Без име

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...