Начало / Uncategorized / „Археологически парк“ с епископска базилика откриха в Сандански

„Археологически парк“ с епископска базилика откриха в Сандански

„Археологически парк“ с новоизграден раннохристиянски храм и комплекс прилежащи паметници с национално значение от IV-VI век бе открит днес като обещаващ туристически обект в гр. Сандански.

Министър-председателят Бойко Борисов, Неврокопският митрополит Серафим, министърът на културата Вежди Рашидов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова, областният управител Бисер Михайлов, депутати, кметове и инвеститори от областта, както и стотици граждани и гости на Сандански се включиха в своеобразния празник за града.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи тържествен водосвет за откриване на епископската базилика и благослови присъстващите и начинанието им.

Премиерът Бойко Борисов благодари на митрополит Серафим и на свещенството за молитвената подкрепа и подчерта съзнанието си, че „без Господ нищо не може да се направи”; той се съгласи, че упованието в християнството, църквите и манастирите е от голямо значение. Бойко Борисов изтъкна, че само за няколко години с помощта на правителството са възобновени или новопостроени над 350 църкви и манастири като подкрепа на културата и туризма. „Истински се радвам, че владиката иска поне веднъж в годината да има тук голяма процесия, да могат да се провеждат църковни бракове и кръщенета, тоест освен музей тук да бъде и едно средище на християнството, една действителна ценност за младите хора, да се чувстват по-близо до Бога“, каза Бойко Борисов.

Своето задоволство от осъществяването на проекта „Сандански – зората на ранното християнство“ изразиха кметът на гр. Сандански Кирил Котев, зам.-министърът на МРРБ Деница Николова и министърът на културата Вежди Рашидов. Те акцентираха на значението на археологическия комплекс като туристически обект, като възможност за популяризиране на културно-историческото наследство, от една страна, и за осигуряване на трудова заетост и икономическа активност в района, от друга.

След официалното откриване на археологическия раннохристиянски комплекс реконструираната епископска базилика за първи път бе огласена от църковни песнопения. Хор с ръководител Магдалена Танчева изпълни литургичния химн „Тебе поем” и празнично многолетствие.

Премиерът Бойко Борисов изказа възхищение от великолепните мозайки, колони и други ценности в това „уникално съоръжение, което гостите на гр. Сандански ще могат да видят наред с посещението си на СПА центровете и другите забележителности на курортния град.”

Археологически парк – Сандански” е създаден в рамките на проект „Сандански – зората на ранното християнство” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” с бюджет от 6,2 млн. лв. Той е с площ от 1600 кв. м и се състои от три обекта, по които са извършени реставрационни намеси и строително-ремонтни работи: „Епископска базилика“, „Базилика на Епископ Йоан” и баптистерия (място за извършване на Кръщение). Реставрирани са и запазени стенописи от храмовете по проект, финансиран от Американския научен център в София.

Особеното в случая е, че през февруари 2014 г. Асоциацията на реставраторите в България излиза с експертно становище, в което изразява сериозната си загриженост относно начина на провеждане на реставрационни дейности в комплекса: ниската компетентност на извършващите възстановяването строителни работници е довела до увреждане на културни ценности.

Първите раннохристиянски обекти от археологическия комплекс са открити при разкопки през 1989 г., а епископската базилика – около 10 години по-късно от екип на д-р Владимир Петков. „За първи път в раннохристиянска базилика изцяло е очертан атриумът (дворът) с великолепен портик с колонади и запазени in situ бази, капители и колони от атриума. Базиликата е имала втори етаж с галерии, южната стена е запазена с прекрасни стенописи, имитиращи мрамори с растителни орнаменти. Запазената мозайка на базиликата е с украса в геометричен стил. За първи път в такъв обект се среща съчетание на растителни и геометрични орнаменти“, пише Елза Нинова в Археологически находки ’98.

Едно от най-важните открития е направено през 2012 г. – помещението „Мартирион“, в което са се съхранявали мощите на светец, с олтарна маса, великолепни стенописи, мраморни подове и аязмо за светена вода.

През 2013 г. е открит и уникален бронзов кръст на 1500 години, който е бил използван при литийни шествия.

Археологическите проучвания продължават.

текст: Нели Иванова
снимки: Фейсбук страница на премиера Бойко Борисов, Археологически музей – Сандански

Без име

За Ангел Карадаков

Виж още

Водата на река Янтра достигна до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“

Поройни дъждове през изминалото денонощие изправиха на крак властите във Великотърновско. 4-метрова вълна отнесе път ...