Начало / Новини / Лекции за „Църковно-социалната работа“ и „Християнската етика в социалната практика” изнесоха гост-професори в Богословския факултет на СУ

Лекции за „Църковно-социалната работа“ и „Християнската етика в социалната практика” изнесоха гост-професори в Богословския факултет на СУ

В Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се състояха две лекции относно успешните практики в социалната дейност на Църквата. Лекциите на тема „Църковно-социалната работа в контекста на съвременното общество“ и „Християнската етика в социалната практика” бяха изнесени от гост-професори – бившия митрополит на Чешките земи и Словакия Христофор и  доц. д-р Томаш Хангони от Православния богословски факултет в град Прешов, Словакия.

Начало и на двете лекции даде проф. Божидар Андонов, зам. декан на Богословския факултет. Той накратко представи биографията и на двамата лектори и поясни, че лекцията и на двамата чуждестранни гости се провежда по програма „Еразъм +“.

Архиеп. Христофор каза, че: „Социалното дело на църквата води началото си от времето на св. Отци, като най-ярък пример за църковно-социално дело е Василиадата, създадена от св. Василий Велики. Това именно показва, че макар и големи богослови и насочени с погледи към небето те не са забравили физическата нужда на човека и грижата за него като Божие създание„. Той обърна внимание на това, че „в епохата след комунизма видяхме, че науката не може да реши всички въпроси и проблеми на човека, и когато тя не успява, настъпва епохата на постмодернизма, която се отличава с това, че всичко е относително. Обществото очаква от нас много, идва с неочаквани въпроси и ние не можем, а и не бива да развиваме теории, а трябва да отговорим със своите действия на Истината„.

Доц. д-р Томаш Хангони обърна внимание на успешната реализация на студентите от Православния богословски факултет в град Прешов и уточни, че „в Словакия дори банковите служители предпочитат да назначават богослови, защото именно на такива хора имат повече доверие„.

Митрополит Христофор завърши с думите:

„Най-големият недостиг днес, най-голямата нужда на нашето общество е възможността да прощаваме. Трябва да умеем и да се научим да прощаваме, като винаги пред нас е образът на Господ Иисус Христос, разпнат на Велики Петък, Който каза: „Прости им, Отче, понеже те не знаят що вършат“! И именно този, другият, трябва да бъде възприет не по симпатия или антипатия, а като човек, в когото трябва да видим образа Божи, защото след нас остават не някакви придобивки, а любов“.

И двете лекции бяха уважени от студенти – бакалаври, магистри и докторанти към БФ. В края и на двете лекции бе отделено време и за въпроси от страна на студентите, които се интересуваха от религиозното възпитание в училищата в Чехия и Словакия, от организирането на благотворителната и църковно-социалната дейност на Словашката църква, както и работата й с ромското малцинство в Чехия и Словакия.

Очаквайте и интервю с митрополит Христофор за Всеправославния събор, социалната дейност на Православната църква в Чехия и Словакия, както и за проповядването на Православието в една предимно католическа страна.

По новината работиха: Божин Дончев и Ангел Карадаков

Снимки: Божин Дончев

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Йоан откри новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

С архиерейска света литургия започна новата 2023/2024 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан ...