Начало / Uncategorized / Конференция за живота и делото на св. Климент Охридски ще се проведе в Богословския факултет на Прешовския университет

Конференция за живота и делото на св. Климент Охридски ще се проведе в Богословския факултет на Прешовския университет

През 2016 г. се навършват 1100 години от успението на св. Климент Охридски. По този повод Православният богословски факултет към Прешовския университет в Словакия ще организира научна конференция под надслов „Животът и делото на св. Климент Охридски“.

Конференцията ще се проведе през втората половина на годината и ще бъде част от тържествата по повод юбилейната годишнина на славянския просветител, организирани от Православната църква в Чешките земи и Словакия.

Честванията на светеца бяха обект на разговор между предстоятеля на Чехословашката православна църква митрополит Растислав и посланика на Република България в Словакия г-жа Маргарита Ганева. Митрополитът беше официален гост на тържествения концерт по повод Освобождението на България, провел се в Огледалната зала на Примациални палац в Братислава на 10 март 2016 г. Преди концерта Нейно Превъзходителство проведе официална среща с владика Растислав в Посолството на Република България в словашката столица, като двамата са обсъждали подготовката на юбилея на значимия славянски светец и просветител.

Макар че днес в Чехия и Словакия не се употребява кирилицата, култът към св. Кирил и св. Методий и техните ученици е особено силен. Това се дължи на факта, че тяхната мисионерска дейност започва именно от земите на древна Великоморавия (днешна Чехия и Словакия). През 2013 г. беше пусната в обращение юбилейна евромонета с лика на двамата просветители, като Словашката република настоя те да бъдат изобразени като светци – с ореоли.

Превод: Пламен Иванов

Източник: eparchiapo.sk

За Ангел Карадаков

Виж още

Църквата „Св. Петка“ във Видин с история на над 380 години

Австрийският пътешественик Феликс Каниц, при първото си посещение във Видин през 1862 г. споменава за ...