Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: В Кръста е нашата сила, в него е и нашата победа

Патриарх Неофит: В Кръста е нашата сила, в него е и нашата победа

В третата неделя на Великия пост, празникът-поклонение пред честния и животворящ Кръст Господен, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи тържествена св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София.

В своето слово към дошлите за молитва и благослов миряни патриарх Неофит подчерта нуждата всеки от нас да носи неотменно своя кръст, за да носи достойно и името християнин, като припомни, че Бог никога не изисква от човека непосилни за него неща.

„Ето какво означава „да вземем кръста си” – каза патриарх Неофит – Означава да поведем нашата лична борба с греха и смъртта. Борба, която „не е против кръв и плът, а… против поднебесните духове на злобата” (Еф. 6:12). Борба, в която никога не сме сами, но и която никой друг не може да води вместо нас.

„Да се отречем от себе си”, „да вземем кръста си” означава да отхвърлим от себе си стария, греховния човек. Означава всеки ден и час от нашия тукашен живот да водим нашата лична битка с греха, който толкова лесно ни оплита в своите мрежи. Означава да подредим правилно ценностната си система и да се откажем от всичко онова, което възпрепятства нашето възхождане към небесата.

Негово Светейшество призова „да бъдем и активни Божии съработници в делото на нашето спасение – така щото винаги, когато се случи да паднем, да имаме в себе си желанието да се изправим и отново да продължим по пътя към нашата лична Голгота. Означава, накрая, да можем и ние да кажем, – заедно със св. апостол Павел, „разпнах се с Христа, и вече не аз живея, а Христос живее в мене” (Гал. 2:19-20)“.

Пълен текст на Патриаршеското слово за Неделя Кръстопоклонна

снимки: Софийска св. митрополия

видео: Соня Анкова

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...