Начало / Новини / Българската църква е най-одобряваната институция у нас

Българската църква е най-одобряваната институция у нас

Българската православна църква е единствената институция, одобрението за работата на която е по-висок дял от неодобрението – 46% срещу 21%, показват данни от национално представително проучване на „Екзакта рисърч груп“, направено между 17 и 25 март сред 1000 души, пише Дарик.

Църквата е и най-одобряваната българска институция. В навечерието на големия християнски празник Великден 46% от българите одобряват както БПЦ, така и патриарх Неофит. Особено висок е респектът към църквата и към патриарха сред жените, сред хората на възраст над 60 години, сред бедните и сред жителите на малките градове.

През март армията и полицията са одобрявани от по 34% от българите. Негативните оценки за работата и на двете институции остават по-високи дялове от позитивните.

Съдът и прокуратурата
продължават да бъдат институциите на дъното на класациятапо обществено доверие – одобрявани са от по 10% от българите. Негативно мнение за работата на съда изказват 70%, а за прокуратурата – 69%.

Парламентът е одобряван от 15%, което е с 2% повече в сравнение с февруари. В същото време неодобрението към Народното събрание продължава да бъде много висок дял – 71% от българите критикуват работата на парламента, в това число и над половината от избирателите на ГЕРБ.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...