Начало / Новини / Св. Синод награди Гиньо Ганев с църковен орден днес

Св. Синод награди Гиньо Ганев с църковен орден днес

Най-висшият църковен орден „Св. Йоан Рилски“ – първа степен, бе връчен днес на видния български политик Гиньо Ганев, народен представител в осем поредни Народни събрания (3 преди демократичните промени и 5 след това) и първи национален омбудсман на България.

Церемонията по награждаването се състоя в Синодната палата в присъствието на митрополитите от Светия Синод на БПЦ-БП, парламентаристи и близки на г-н Ганев. Отличието бе връчено на Гиньо Ганев лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит  по решение на Светия Синод на БПЦ-БП за неговите заслуги за възстановяването единството на Българската православна църква и укрепването на нейния авторитет както чрез законодателни инициативи, така и чрез публично заявени от него позиции. Повод за награждаването му е 25-годишнината от приемането на Конституцията от 1991 г., с която се гарантира правото на вероизповедание на българските граждани и се утвърди източното православие като традиционно вероизповедание за България.
След сърдечната среща между двамата патриарх Неофит приветства изтъкнатия политик и общественик с думите:

„Уважаеми г-н Гиньо Ганев,
„В ръката на Господа е властта над земята, и потребния човек Той навреме ще въздигне върху нея” – така учи Свещеното Писание и ние вярваме, че Бог по Своята велика мъдрост отрежда на всеки човек място и роля в обществото, за да послужи на хората и на Бога, за да благотвори и върши Неговата воля. Бог издига в нужното време определени личности, избрани люде, не за да преследват личните си амбиции и цели, а за да им възложи особено служение, отговорности и задачи. Поставя ги на важни позиции, защото са повикани със своето дело и живот да принесат полза на цялото общество и на Църквата Христова. Бог ги обдарява с всички необходими лични качества, познания и умения, влага в сърцата им насока и цел, дава им Своето благословение, подкрепата и наставлението на Светия Дух, за да изпълнят достойно високото си призвание.
В тежките години на разкола редица български общественици, интелектуалци и законотворци подкрепиха усилията на Светия Синод да възстанови каноничното единство на родната ни Българска православна църква, като в онези дни на изпитания решително застанаха на страната на Истината и всеки на своето място и в своето звание направи нужното, та Правдата и мирът да възтържествуват. Сред тях, без съмнение, се откроява и Вашата личност, г-н Ганев, като виден политик, високоавторитетен общественик, парламентарист и конституционалист.
Известна е Вашата роля, в качеството Ви на подпредседател на VІІ Велико народно събрание и председател на Конституционната комисия при НС в процеса на изработване и приемане на Конституцията на България от юли 1991 г., с която беше гарантирано правото на вероизповедание на българските граждани и беше регламентирано източното православие като традиционно вероизповедание за България.
Със своите обществени изяви, както чрез Ваши законодателни инициативи, така и чрез публично заявени от Вас позиции, Вие допринесохте много за възстановяване единството на Българската православна църква, за възвръщането и укрепването на нейния авторитет. Не можем да не споменем приноса Ви за внасянето в Народното събрание през 1999 г. на Законопроекта за единството на БПЦ и активната Ви парламентарна подкрепа за внесения на 5 юли 2001 г. Закон за вероизповеданията, чието приемане допринесе за възстановяване единството на БПЦ и укрепване на правния ѝ статут.
По-късно, в качеството си на омбудсман на Република България, продължихте да отстоявате водещата роля на Православието в нашата страна и да браните правата и свободите на гражданите, и особено правото на вероизповедание.
Молим Бога Майка България и занапред да ражда силни духом мъже и жени с добра съвест, отдали напълно себе си на волята Божия, посветили се на жертвено служение в името на Бога и ближните, Църквата и Отечеството в изпълнение на евангелската заповед за любовта!
По повод 25-годишнината от приемането на Конституцията, от наше име и от името на цялата пълнота на Българската православна църква Ви връчваме църковния орден „Свети Йоан Рилски“ – първа степен, в знак на внимание към Вас и за изключителните Ви заслуги към светата Българска православна църква. И с едно сърце и една уста клир и народ изричаме: „Достоен!” На многая и благая лета!”

В отговор г-н Гиньо Ганев каза, че възприема това отличие не като награда за минали заслуги, а като награда, която трябва да бъде заслужавана всеки ден, и че според неговото разбиране тя се връчва не за отделни действия, а за определено поведение и възгледи.
Спирайки се върху поведението, което трябва да има всеки човек, а още повече един политик, управляващ, законотворец и общественик, г-н Ганев подчерта, че всеки от нас трябва да има само една единствена зависимост – зависимостта от Създателя, от Бога – Който е Любов – пред Когото са мислите, намеренията и делата ни, и че за жалост, това разбиране не е достатъчно застъпено и определящо за днешните политици. Той каза още, че примерът, който дава със своето служение и обществено присъствие Светейшият патриарх Неофит, и който утвърждава от векове светата Българска православна църква, трябва да бъде следван всеки ден.
„Актът на награждаването ми с това високо църковно отличие ме кара да се чувствам вътрешно задължен, доколкото имам сили и време, да проповядвам с думи и на дело Истината, Любовта и принципа на единството” – каза в заключение г-н Гиньо Ганев.
Последва прием, по време на който в непосредствен разговор г-н Гиньо Ганев сподели със Светейшия патриарх Неофит спомени от богатото си минало на политик и общественик и мисли за отговорността пред Бога и обществото и получи първосветителско благословение и напътствия.
––––
Орденът „Св. Йоан Рилски“ е учреден през 1961 г. и е първият, приет от БПЦ в ново време. Той е с две степени – златен и сребърен. Поводът за създаването му е бил посещението на българска църковна делегация в Истанбул, Дамаск, Йерусалим и Александрия, както и визитата на Вселенския патриарх Атинагорас в България, свързани с окончателното премахване на схизмата. Тогава Светият Синод решава да се направят 10 златни и 20 сребърни ордена, както и съответни кутии за тях. Изработката на ордените е била възложена на тогавашната Централна златарска работилница в София. От протокол №12 на Св. Синод от 13 март 1962 г. се вижда, че въпросната работилница изработила матрица за ордена „Св. Йоан Рилски“ и по 15 бройки от двете емисии на ордена. Художникът Николай Ростовцев изработил и специална грамота, която трябвало да се връчва заедно с ордена. Първи кавалер на ордена е тогавашният патриарх Кирил.

Текст: Александра Карамихалева, oтдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...