Начало / Uncategorized / Подариха копие на чудотворна икона от Ватопедския манастир на църква в Солун

Подариха копие на чудотворна икона от Ватопедския манастир на църква в Солун

На 24 март, четвъртък, в църквата „Благовещение“ в Евозмос, Солун, игуменът на Ватопедската света обител всепрепод. архим. Ефрем присъства на връчването на копието на иконата на Богородица Парамития, която ще бъде поставена за поклонение на благочестивите християни.

Направата на копието бе спонсорирано от семейството на Василиос Асимов, а благословия за направата даде игуменът на манастира Ватопед – старецът Ефрем. Тържеството по приемането на иконата беше съчетано с празнична архиерейска вечерня, водена от местния митрополит Варнава.

По време на вечернята освен словото на митрополита, се отличиха и това на стареца Ефрем, който в заключение каза:

„Сърцето ни е там, в тази икона, защото излъчва една особена сладост, един особен мир. И наистина съм свидетел, че мнозина, виждайки тази икона, са изпитвали сърдечно съкрушение и са се изповядвали. Смятам, че тази икона, ще е съкровищница на изцеление на душата и тялото, Ваше Високопреосвещенство, и трябва да се постави на особено място, от което вашите духовни деца ще си тръгват от тук с особен дух на радост.  Тези събития и жестове свързват народите ни, изповядваме една и съща вяра, затова и Благовещение е един радостен ден, един прекрасен ден, в който наистина ще почетем всички и ще изживеем в сърцата си с благодатта на Богородица“

Председателят на храма о. Георгиос Милсак също произнесе благодарствено слово, в което каза: „Благодарим на Високопреосвещения ни архипастир, че избра тази енория, този храм, посветен на Богородица от многото в нашата епархия, този народ, за да въздигне това свръхценно съкровище и уникален дар в храма и в сърцата ни. Наистина, както каза светият игумен, днес е исторически ден за нашия Евозмос, ден, който никога не ще забравим, който ще се запечата в сърцата ни. За това, Ваше Високопреосвещенство, горещо ви благодарим!“.

Превод: Асен Андонов

Източник: pemptousia.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...