Начало / Всеправославен събор / Конференция в Гърция, посветена на Всеправославния събор

Конференция в Гърция, посветена на Всеправославния събор

В Пирея се състоя научно-богословска конференция, организирана от четирите митрополии на Еладската православна църква – Гортинска, Кифирска, Глифадска и Пирейска.

Мероприятието протече на територията на спортния център „Мир и дружба” в Пирея. В залата присъстваха йерарси, игумени и игумении, атонски монаси, известни богослови, обществени деятели и около хиляда миряни.

Сред докладчиците на пленарното заседание на 23 март 2016 г. бяха и митрополитите Серафим Пирейски, Йеротей Навпакадски, Павел Глифадски, Серафим Кифирски, известни богослови и учени.
С приветствие към участниците на конференцията се обърна Банченски епископ Лонгин (УПЦ- МП). От името на Ловчанския митрополит Гавриил (БПЦ) се изказа отец Матей Вулканеску.
В хода на работата участниците в конференцията единодушно приеха резолюция, в която констатираха „отсъствие на богословска пълноценност, яснота и еднозначност” в подготвените документи за Всеправославния събор.
В резолюцията се подчертава, че „неучастието в събора на всички без изключение православни епископи е чуждо на каноничното и съборно предание на Църквата”. Освен това отказът от вселенски статус на събора „под неиздържащия никаква критика предлог, че в него няма да могат да участват „християните от запада” влиза в противоречие със светите отци, организирали събори без еретици”.
Относно предстоящия събор, то „той не може да бъде охарактеризиран дори като Всеправославен, защото в него няма да участват всички православни епископи”. За неприемлив и противоречив на каноните участниците в конференцията посочиха принципа „една поместна църква – един глас”, тъй като всички епископи без изключение са длъжни да гласуват”.
На остра критика беше подложен и разгледаният документ „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят”, който беше охарактеризирана като „богословски непоследователен и противоречив”.
Участниците в научно-богословската конференция изразиха опасение, че на Събора ще бъде предприет опит „да се разширят каноническите и харизматически граници на Църквата и да се предаде на инославието статус на църковност.”

Превод: Ренета Трифонова
Източник: pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...