Начало / Новини / Св. Синод ще награди Гиньо Ганев с орден „Св. Йоан Рилски“

Св. Синод ще награди Гиньо Ганев с орден „Св. Йоан Рилски“

На днешното си заседание Светият Синод взе решение да награди г-н Гиньо Ганев с църковен орден „Св. Йоан Рилски“ – І степен, съобщава отдел „Връзки с обществеността“ към Св. Синод.

Церемонията по награждаването ще се състои на 31 март от 12:00 ч в Синодната палата. Отличието ще бъде връчено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на г-н Гиньо Ганев за неговите заслуги за възстановяването на единството на Българската православна църква и укрепването на нейния авторитет както чрез законодателни инициативи, така и чрез публично заявени от него позиции. Повод за награждаването му е 25-тата годишнина от приемането на Конституцията от 1991 г., с която се гарантира правото на вероизповедание на българските граждани и се утвърди Източното православие като традиционно вероизповедание за България. На награждаването ще присъстват митрополитите от Светия Синод на БПЦ-БП.

Кой е Гиньо Ганев?

гиньоГиньо Гочев Ганев е виден български политик, народен представител и национален омбудсман. Известен е като „Човека-парламент“, тъй като е народен представител в 8 поредни Народни събрания (3 преди 10 ноември 1989 г. и 5 след това). На 13 април 2005 г. е избран от 39 Народно събрание за първия национален омбудсман на Република България.

Завършва Юридическия факултет на Софийския държавен университет. След това се жени за дъщерята на първия министър-председател на България след 9 септември 1944 г. Кимон Георгиев.

След дипломирането си става юрисконсулт в ръководеното първоначално от неговия тъст Министерство на енергетиката от 1953 до 1977 г. През 1977 г. е избран за секретар на Националния съвет на Отечествения фронт, където остава до 1989 г.

Гиньо Ганев е член на Държавния съвет на НРБ от 1986 до 1990 г. На два пъти отказва да стане министър-председател на България – така на неговото място сядат Димитър Попов и Любен Беров.

Награден е с орден „Георги Димитров“. По повод 75-ата му годишнина президентът Георги Първанов го награждава с орден „Стара планина“.

Снимка: dariknews.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...