Начало / Новини / Конференция на тема „Радикализацията сред младите хора – новото предизвикателство пред Европа“

Конференция на тема „Радикализацията сред младите хора – новото предизвикателство пред Европа“

„Софийски форум за сигурност“ организира от 29 до 31 март в Централен военен клуб конференция на тема „Радикализацията сред младите хора – новото предизвикателство пред Европа“. Проектът се финансира по Програма „Еразъм +“ и Центъра за развитие на човешките ресурси.

Целта на проекта е да се анализират формите и причините за радикализация сред младите хора и да се набележат мерки за превенция на радикализма и тероризма.
Желаещите студенти можеха да се включат в конкурс за есе, в който бяха откроени десет есета. Техните автори ще вземат участие в конференцията.
Участниците ще имат възможност да се срещнат с водещи български експерти по въпросите на сигурността, както и сами да търсят решения за справяне с рисковете и заплахите в пряко взаимодействие с представители на министерства, ведомства, неправителствени организации и академични среди.
В първия ден на конференцията взеха участие: Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, проф. Стефан Хаджитодоров, директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана – БАН, д-р Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет, г-жа Елена Казанджиева, Институт по психология на МВР, проф. Татяна Дронзина, катедра „Политология“, СУ „Св. Кл. Охридски“, д-р Асен Колев, Център „Инфорома” – Пловдив и др.
Участие взе и проф. д-р Божидар Андонов, ръководител на катедра „Практическо богословие“ към Богословския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Той говори на тема: „Религиозното обучение като превенция срещу радикализацията на младите хора“.
На 31 март от 9:30 до10:30 часа ще се проведе дискусия в сградата на българския парламент, което е и заключителната част на конференцията.

„Софийският форум за сигурност“ е неправителствена организация, чиято основна цел е да създаде платформа за обсъждане на актуални въпроси на международната и националната сигурност. Нейна цел е да привлече в дискусиите представители на държавната и местната администрация, на академичните среди, бизнеса и неправителствения сектор. „Софийски форум за сигурност“ започва дейността си като дискусионна платформа. Първото мероприятие е организирано на 29 февруари 2012 година. От 2012 година Форумът провежда годишна конференция по сигурността, а също така и голям брой мероприятия самостоятелно или съвместно със своите партньори.

По новината работи: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...