Начало / Всеправославен събор / Подписите от петицията относно Всеправославния събор бяха внесени преди заседанието на Св. Синод, подкрепени от игумена на Зограф

Подписите от петицията относно Всеправославния събор бяха внесени преди заседанието на Св. Синод, подкрепени от игумена на Зограф

В деловодството на Св. Синод днес бяха внесени и последните (засега) подписи от петицията по повод предстоящия Всеправославен събор, която стартира преди повече от месец. Внасянето на подписите е трето поред и е точно преди утрешното заседание на Св. Синод, на което българските архиереи ще обсъждат участието на Българската Църква във Великия и Свят събор в края на юни на о. Крит.

Преди повече от месец православни духовници – монаси и свещеници, подкрепени от миряни, внесоха писмо-молба до Негово Светейшество патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП относно предстоящия Всеправославен събор, който ще се проведе на о. Крит през юли т.г. В молбата си до Св. Синод духовниците споделят своите опасения и тревога по отношение на одобрени от Предстоятелите на поместните църкви документи и теми, които ще се разгледат на предстоящия Велик и Свят събор. Позицията им е изразена и под формата на петиция в интернет (тук), която може и  в момента да бъде подписана от всички подкрепящи ги техни събратя – клирици и миряни с посочване на e-mail.

До момента петицията са подписали общо 1295 души, сред които 51 духовници и 570 миряни от Българската Православна Църква и 20 духовници и 654 миряни от други Поместни Православни църкви. Подписалите са от 32 държави: Австралия, Австрия, Беларус, България, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Израел, Испания, Италия, Казахстан, Канада, Киргизстан, Латвия, Македония, Молдова, Норвегия, Полша, Русия, САЩ, Сингапур, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Финландия, Франция, Холандия, Черна Гора, Чехия и Швейцария и Св. Гора-Атон. Подписите са разпределени в две таблици според принадлежността на подписалите към Българската или към друга Поместна Православна църква. Сред подписалите е и игуменът на Зографския манастир схиархим. Амвросий, за чиято позиция очаквайте подробности от интервю с него, което ще публикуваме на страниците на „Добротолюбие“.

Подписът на игумена на Зографския манастир не учудва инициаторите и подкрепилите подписката, тъй като  Зографския манастир, макар и да се намира под юрисдикцията на Вселенска патриаршия, е и ще бъде част от Българската православна църква, както и част от нейния духовен живот.

Очаква се утре Св. Синод да разгледа писмото на духовниците и да излезе с изявление по този повод, както и относно самите документи на бъдещия Всеправославен събор.

Повече за писмото може да прочетете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...