Начало / Uncategorized / Една година от кончината на отец Атанас Аролски

Една година от кончината на отец Атанас Аролски

Измина една година от кончината на отец Атанас Аролски – живата легенда на Родопите. Беше най-възрастният действащ свещеник и при него се стичаха хора от цялата страна, за да кръщават децата си, да получат духовна подкрепа и да споделят своите терзания и скърби.

Отец Атанас беше роден в Деня на будителите и служи като такъв повече от 70 г. на Бога и хората. Почина на 95-годишна възраст и бе погребан в храм „Св. пророк Илия”, с. Хвойна. Родопчани го  наричаха „жив светец” заради неговата мъдрост, почтеност, любов и отдаденост в служението на Бога и на хората.
Отецът беше носител на ордена „Св. Апостол Ерм“ за изключителни заслуги към Пловдивската епархийска църква и почетен гражданин на община Чепеларе.
Животът и служението на отец Атанас Аролски обаче бяха далеч от хорските похвали, но близки до Бога в смирение и благодат. Животът му се съдържаше в думите, които Христос каза на апостолите: „Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец” (Мат. 5. 14-16).
Бог да го прости и да упокои душата му!

За Ангел Карадаков

Виж още

Свещеното Предание

Животът на Божия народ се нарича Свещеното Предание. Старозаветното свещено Предание е отразено в Библейските ...