Начало / Всеправославен събор / Вселенската патриаршия: Гласът на Събора да прозвучи „с едни уста и едно сърце”

Вселенската патриаршия: Гласът на Събора да прозвучи „с едни уста и едно сърце”

В първата неделя на Великия пост, наречена Тържество на православието, Вселенската патриаршия е разпространила Патриаршеско и синодално послание (енциклика) по повод предстоящия Всеправославен събор до всички храмове и миряни в своя диоцез.

Посланието е прочетено след св. Литургия и в катедралата „Св. ап. Павел“ в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Швейцария, в присъствието на гръцки, руски, румънски и арабски православни духовници.

В подписаното от Вселенския патриарх Вартоломей и от всички архиепископи в Св. Синод на Вселенската патриаршия обръщение се казва:

 „Без съборно решение не е възможно да се разграничат Православието и ереста. Всички догмати и свещени канони на Църквата носят печата на съборността. Православната църква е църква на съборността”;

„Целта и предназначението на Всеправославния събор е да покаже, че Православната църква е единна, свята, вселенска и апостолска църква, обединена в светите Тайнства, в светата Евхаристия, както и от православната вяра и съборността”.

Вселенският патриарх и архиереите на Константинополската архиепископия изразяват своята надежда, че документите, които ще бъдат внесени за обсъждане на Събора и които са подготвяни в предварителни заседания в течение на дълго време, ще бъдат подкрепени единодушно така, че гласът на Събора да прозвучи „с едни уста и едно сърце”.

Te изтъкват ясното съзнание, че световната общественост е в очакване на позицията на Православната църква по много наболели проблеми и предизвикателства на съвремието, но определят като необходимо, преди говоренето за света, да се регулират неяснотите от вътрешния ред и живот на Православната църква, а глобалните въпроси да бъдат отложени за последващи Всеправославни събори в скоро време. В посланието си архиереите подчертават:

„Великите исторически събития се направляват от Божията благодат, Той е и Господ на историята. Ние засаждаме и поливаме, но само Бог е, Който прави да расте (1 Кор. 3:8).

Светият и Велик събор на Православната църква е историческо събитие и само на Бога възлагаме надежда за неговия благоприятен изход.“

Вселенският патриарх и Св. Синод на Константинополската архиепископия апелират: „Призоваваме православните вярващи по целия свят, клирици и миряни, да се молят на Бога, на Светата Троица, да увенчае Събора със Своето благословение, за да може да се укрепи Неговата Църква и да се прослави Неговото име. Времената са критични и единството на Църквата трябва да бъде пример за единство за разкъсваното от противоречия и конфликти човечество.“

Успехът на Всеправославния събор е грижа за всички членове на Църквата, които са призовани да покажат своя интерес, запознавайки се с вече публикуваните документи за Събора и изразявайки своето мнение за тях и своите очаквания за Великия и Свят събор, казват в заключение от Вселенската патриаршия.

текст: Нели Иванова
по информация на agionoros.ru и basilica.ro
снимки: amen.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...