Начало / Uncategorized / Митрополит Амвросий със спешно обръщение към гърците във връзка с бежанците?

Митрополит Амвросий със спешно обръщение към гърците във връзка с бежанците?

Калавритският митрополит Амвросий разпространи „спешно обръщение във връзка със ситуацията в Гърция“ до своите епархиоти и духовни чада.

В словото си митрополит Амвросий казва:

„С всеки изминал ден става все по-очевидно, че „имигрантите”, „бежанците” и „нелегалните” са завоеватели на Гърция. На свой ред политическата ни система ги приема, защитава и им създава благоприятни условия! Никой за нищо да не се безпокои…“

Митрополитът се опасява, че правителството защитава „завоевателите“ на Гърция. Той споделя още, че „мигрантите снемат иконите от стените на храмовете и параклисите и си кладат огън с тях, за да се сгреят. От митрополит Серафим в Пирея поискали да снеме православния си кръст“. „В град Кавала нелегалните имигранти-мюсюлмани са махнали от стените на училището иконите на Богородица и са поискали да не бие църковната камбана!“, казва още той.

Митрополит Амвросий алармира и за разпространяване на брошури в неговата епархия. Той казва: „Вчера в Евкарпия мюсюлманите са раздавали брошури на гръцки език със следното съдържание: „Гърци, повярвайте на думите на пророка Мохамед, за да се спасите. Войната дойде във вашата страна. Кръвта на неверните ще се лее като река. Подпис: Войни на Аллаха.”

По държавната телевизия на Гърция вече показаха издание с новини на арабски език! Събудете се! Отърсете се от летаргичния сън! Вижте какво става около вас! Гърция загива!

казва още Калавритският митрополит Амвросий.

Според него „Ние бавно умираме. Загива нашата православна и национална идентичност! Наистина ли искате да се дадете без бой?“, пита лаконично той в края на словото си и призовава: „Замислете се!“

Кой е митрополит Амвросий Калавритски?

амвросийМитрополит Амвросий Ленис (в света Атанасиос Ленис) е роден на 22 юли 1938 година в Атина. Завършва Богословския факултет към Атинския университет през 1963 г. Ръкоположен е за дякон през 1961 г., а малко по-късно – за презвитер. Служи като свещеник в гръцката полиция от 1963 г. до 1974 г., след което става Главен секретар към Светия синод на Гръцката църква. Две години по-късно е въздигнат в митрополитско достойнство и му е поверена областта Талант, а след това е избран за митрополит на Калаврита и Егиалия. В църковните среди и сред своите пасоми той е много уважаван духовник. Организира духовни беседи, говори и активно по политически въпроси, като не се свени да изобличава делата на политическия елит в Гърция. Със задълбочаването на хуманитарната криза с бежанците в Гърция митрополит Амвросий активно помага с раздаването на помощи: храни, дрехи и продукти от първа необходимост. Помага също на семейства, които искат да осиновяват деца, занимава се активно с младежи.

Публикувахме само част от словото на митрополит Амвросий, защото не можем да потвърдим неговата достоверност директно от първоизточника. Наша проверка установи, че словото е публикувано на личния сайт/блог на митрополит Амвросий (тук). Блогът със сигурност е на митрополит Амвросий, защото в официалния сайт на Калавритска митрополия има линк към него (тук). Факт е, че словото е и на страниците на няколко гръцки и руски сайта (тук), (тук) и (тук).

По новината работиха: Ренета Трифонова, Асен Андонов и Ангел Карадаков

Снимка: agionoros.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Чудотворната икона на св. Ефрем Нови ще бъде посрещната на 8 юни в Кнежа

По случай 160-та годишнина на храм „Св. Троица” в град Кнежа с благословението на Врачанския ...