Начало / Новини / Отпразнуваха Благовещение в цялата страна

Отпразнуваха Благовещение в цялата страна

Денят на началото на нашето спасение – Благовещение, бе празнично отбелязан в цялата страна. В градове и села хората възгласяха: „Радвай се благодатна, Господ е с тебе!”.

Празнуващите християни бяха поздравени от Българския патриарх Неофит, който се обърна към тях с отеческо слово след св. Литургия в честващия своя патронен празник храм „Св. София-Премъдрост Божия“ в София.

Негово Светейшество изрази своята дълбока пастирска загриженост заради това, че „нашият днешен свят, който всеки ден сами създаваме и управляваме, е свят, в който има все по-малко любов, в който все по-често господстват гневът и ненавистта, омразата и отмъщението”.  Дали е останало място за Благата вест, за помненето за Бога и Неговата любов в този свят на културен и технически напредък, в който ценността на човешкия живот все повече олеква, запита реторично патриарх Неофит и отговори с призив:

„като подражаваме на Господа и на Неговото безмерно човеколюбие, да даряваме с тази свята и божествена любов всеки наш ближен и целия свят около нас”.

„Нека всички ние, принадлежащите към Христовата Църква, 2с живот и дела да свидетелстваме, че за разрешаване на конфликтите съществува и друг път; и че не силата, нито гневът – дори и праведният гняв – ще донесат добро; че това, от което се нуждаем най-много днес, е божествената любов, която единствена може да спаси света”, 1призова Негово Светейшество патриарх Неофит. Той поздрави всички жени и майки и пожела винаги да бъдем под покрова Господен и на Майката Божия, за да има мир и напредък в света.

На този ден  с архиерейска св. Литургия своя храмов празник отбелязаха и църквите с име „Свето Благовещение“ в Асеновград (Пловдивска епархия) и Разлог (Неврокопска епархия).

l.phpВ Асеновград Пловдивският митрополит Николай нарече Благовещение „празник на човешкото щастие, защото онзи, който осъзнава какво се е случило в този свещен миг, е щастлив човек. Защото щастлив е онзи, който чувства Божията любов и чувства желанието на Бога да потърси изгубената овца, да потърси и вземе върху си изгубената душа.“ „Празникът Благовещение е празник на радост, – каза митрополит Николай – защото … ще дойде Лекарят на лекарите, Който изцерява всяка болка и всяка немощ у човека, Господ Иисус Христос, Който ще каже на страдащите, на болните: „Ето – ти оздравя, недей греши вече”. Защото „отплатата за греха е болка, скръб, страдание и смърт“, припомни Пловдивският митрополит Николай.

В Разлог Неврокопският митрополит Серафим каза, че „Боговъплъщението е предназначено за нашето спасение, за нашето завръщане при Бога. Най-голямото свидетелство за истината на Христовото въплъщение е нашият личен пример: нашите дела, нашият живот, нашата любов, която ние непрекъснато трябва да имаме в себе си към Бога и непрекъснато да проявяваме към своите ближни.“ По време на св. Литургия Негово Високопреосвещенство ръкоположи за дякон Антон Ангелов от Сандански.

img_4508С голям концерт във Варненската опера бе отпразнувано Благовещение във Варна. С благословението на Варненския митрополит Йоан Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна представи световната премиера на втора част на цикъла миниатюри „Морска песен“ под диригентството на нейния автор Мартин Георгиев, доктор по композиция от Кралската академия за музика в Лондон. Един от солистите на пиано бе дякон Любомир Георгиев. Особеното на представеното музикално произведение е, че то е създадено по иновативната композиционна техника Морфираща модалност с автор Мартин Георгиев. Тази техника е изградена върху основни принципи от теорията и практиката на източноправославната монодична църковно-певческа традиция, на византийската и българската средновековна музика, развити в съвременна многогласна симфонична музикална тъкан. В идейно отношение творбата е интерпретация на откъс от Светото Eвангелие, свързан с морето, страха, вярата и надеждата – Лука 8:22-25. Варненският митрополит Йоан поздрави и благослови присъстващите за Деня на началото на нашето спасение.

Днес, 26 март, от 16 часа в храм „Свето Възнесение” в Шумен Благовещенски концерт с православни песнопения ще изнесе смесеният църковен хор „Касиана Доместика”.

текст: Нели Иванова

снимки: Софийска св. митрополия, Ангел Бончев, Варненска св. митрополия, Неврокопска св. митрополия

видео: Варненска св. митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

В Севлиево отбелязват 150 години от въздигането на храм „Света Троица“

Възможността да се построи „нова” църква в Севлиево била използвана веднага след края на т. ...