Начало / Атентати в Брюксел / Патриарх Неофит: Бог да даде сили на всички скърбящи да превъзмогнат мъката от тежката загуба, унинието и страха!

Патриарх Неофит: Бог да даде сили на всички скърбящи да превъзмогнат мъката от тежката загуба, унинието и страха!

Във връзка с кървавите атентати в Брюксел Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати до Негово Величество Филип, краля на Белгия, съболезнователно писмо, в което се казва:

„ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО,

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Благовещение, когато до Пресвета Богородица и целия човешки род достига вестта за Раждането на Спасителя, с дълбока тъга и болка приехме известието за кървавите терористични атентати на 22 март в Брюксел, отнели живота на 34 души и ранили стотици невинни граждани. Акт, който е грубо посегателство срещу най-ценния дар от Бога – живота, срещу мира, доверието и любовта в душите на хората.

Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в дни на скръб и изпитания не можем да останем безпричастни към болката и смущението, обзели в  този тежък момент белгийския народ. От свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пострадалите. Молим Всеподателя Бога, „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” /2Кор. 1:3/, да дарува сили на всички скърбящи да превъзмогнат мъката от тежката загуба, унинието и страха!

Господ ни е заръчал: „не въздавайте никому зло за зло, а залягайте за това, що е добро пред всички човеци. Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци. Не отмъщавайте за себе си, възлюбени, а дайте място на Божия гняв. Защото писано е: „отмъщението е Мое. Аз ще отплатя, казва Господ“. (Рим. 12: 17-19). Господ ни е оставил своя мир, като ни е казал: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” и ние, Неговите последователи, винаги ще бъдем миротворци, ще се стараем, доколкото зависи от нас, да живеем в мир с всички, да се укрепяваме във вярата, надеждата и любовта Христова и така да устояваме на злото в света. Бог на мира и любовта да изпълни по своята благодат сърцата ни с добра воля и братолюбие към хората около нас и ни научи да живеем в мир и разбирателство помежду ни!

23.03.2016 г.

гр. София

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...