Начало / Uncategorized / Обръщение на Вселенския патриарх до Краля на белгийците, френските митрополити се молят за мир

Обръщение на Вселенския патриарх до Краля на белгийците, френските митрополити се молят за мир

Вселенският патриарх Вартоломей изпрати съболезнователно писмо до краля на белгийците Филип (пълно име Филип Леополд Луис Мари) по повод кървавите атентати в Брюксел. В него се казва:

„Ваше Величество,

Позволете ми от мое име и от името на цялата Вселенска патриаршия да изкажа нашите най-искрени съболезнования относно атентатите, на които днес стана жертва Вашата държава.

В момент, в който Белгия е ударена с всички сили от варварските деяния на група хора, чиято ярост и жажда за човешка кръв не бе виждана досега, бъдете сигурен, че нашите най-съчувствени, искрени и дълбоки молитви отиват към душите на тези, които загинаха, и към тези, които бяха ранени по време на този дяволски изблик на злоба. По време на последното наше пътуване в Белгия през ноември 2015 г. по случай Великите католически конференции ние подчертахме, че едно от най-големите духовни предизвикателства на нашето време е фундаментализмът. Също така чувствам, че е наша грижа, на нас, ръководителите на всички религии, да насърчаваме хората да изпълняват думите на св. Максим Изповедник от VII век: „Който обича Бог, обича изцяло и ближния.“

Западното християнство навлиза в Страстната седмица и затова тези трагични събития са още по-значими. Когато отмине състоянието на паника, в което е нормално да се намираме първоначално в такива ситуации, идва време за възстановяване, време за свобода и време за диалог. Фундаментализмът издига невидими стени между хората, които единствено те са способни да унищожат. За съжаление, този важен урок отново бива написан с кръвта на невинни души. Молим се светът да намери отново мир чрез една вяра, завинаги сплотена и сплотяваща чрез надеждата и любовта.

Моля ви, Ваше Величество, приемете нашите най-искрени съболезнования и бъдете уверен, че ден и нощ ще се молим за Вас и за Вашия народ.

Фенер, 22 март 2016 г.

Вселенски патриарх Вартолoмей I“

Бе разпространено и изявление на православните митрополити във Франция, в което се казва:

За съжаление, тероризмът отново удря сляпо и без никакви скрупули. Заедно ние, православните френски митрополити, осъждаме тези атентати и тази безименна варварщина и изказваме пълната си подкрепа, солидарност и съчувствие с Белгия. Молим се в това време на Великите великденски пости Бог да утеши семействата на жертвите и на ранените и да донесе мир в Неговия свят, мир, от който ние толкова много се нуждаем.“

Превод: Георги Германов


Без име

 

 

За Георги Германов

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...