Начало / Атентати в Брюксел / Трябва ни пропаганда със знак „плюс”

Трябва ни пропаганда със знак „плюс”

Днес  загинаха 34 души в резултат на серия терористични атаки в Брюксел. Почти ежедневните новини за трагедии могат да предизвикват стрес във всеки човек. Как да преживеем това състояние? Как да не се боим? Какво ще ни успокои? Какво можем да направим, за да бъде в безопасност бъдещото поколение? На тези въпроси отговаря психиатърът и психотерапевт, доцент на Московския институт по психоанализа Владимир Файнзилберг.

Случилото се днес в Брюксел е ужасно. Разбира се, такива събития повишават нивото на тревожност у населението, формират страх и опасения. Как да се борим с това? Съветвам да се вземат някои мерки за предпазливост:  да намалим пътуванията, да  внимаваме да не попадаме на места, където има тълпи от хора;  да пътуваме по възможност в първия или последния вагон на метрото, където не се събират много хора, да внимаваме за  пътници, които имат необичайно поведение.

В днешния ден ситуацията е такава, че ни трябва съвсем малко, за да „драснем клечката”. Не трябва да се боим от параноя, защото тя после се лекува при психиатъра, но последствията от взривовете, които отнемат живота на хората, не можем да излекуваме.

Разбира се, че искаме да получаваме обективна информация какво се случва, за да можем да се защитим.  Но за да избегнем налудничави мисли, не трябва да преглеждаме новините безброй пъти – достатъчно е да ги прочетем веднъж, за да си направим изводи и да проявим предпазливост.

Не злоупотребявайте с гледане на телевизия. Съставете план на необходимите мероприятия, за да не ви остане свободно време за безкрайно гледане на лоши новини – старайте се да се придържате към това.  Ако всички тези действия не доведат до желания резултат, трябва да се обърнете към психолог, за да получите по-сериозна и квалифицирана помощ.

По-старото поколение може да  преживее и това, че днешните събития са равносметка за това, какво се е случило преди десет-петнадасет години, когато сме си затваряли очите за формирането на радикалните религиозни клетки и организации.

Задавам си въпроса: защо не се изучава този феномен, когато младите хора, които по-рано не са се интересували от някаква религия или от християнство изведнъж преминават към радикалните религиозни движения?  Трябва сериозно да се изследва тази тема, за да се избегнат трагедиите. На младите хора им трябва национална идея, за да не се опитват да търсят опора в радикалните и агресивни течения.

Аз не мисля, че в далечна перспектива има смисъл да лишаваме малкото дете от анимационни филми със сцени на бой или пък да  лишаваме  едно момче от неговия пистолет-играчка, тъй като всеки  тийнейджър търси приключения. Трябва да направим така, че  младият човек да се гордее с това, което става в неговата страна. Младите хора могат да търсят Бога като своя нравствена опора. Трябва да се замислим за това тази опора да бъде тяхна и тя да ги предпази от участие в агресивни и радикални организации, които отнемат човешки живот. Защото има и друга страна – радикалите използват съвременните методи на обучение и привличане на младежи в своите редове. Ние също трябва да използваме свои методи на пропаганда на доброто, пропаганда със знак „плюс”.

Превод: Ренета Трифонова

Източник: www.pravmir.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Бог обича смирените

„Моли се на Ангела пазител! Той много помага и се моли на Бог за теб!“. ...