Начало / Атентати в Брюксел / Митрополит Атинагор: Нищо не може да оправдае насилието и взимането на човешки живот

Митрополит Атинагор: Нищо не може да оправдае насилието и взимането на човешки живот

Митрополит Атинагор от Вселенска патриаршия, който е митрополит в Белгия, изрази своите съболезнования към близките на загиналите при терористичния акт на летището в Брюксел. 

Лично от мое и от името на православните християни, които живеят в Белгия, изразявам скръбта си и болката срещу проявите на насилие, които се случиха тази сутрин„, казва в своето послание митрополит Атинагор.

„Нищо не може да оправдае насилието и взимането на човешки живот“, казва още митрополит Атинагор.
В този трагичен за Европа ден, молитвата и мислите на митрополит Атинагор, а и на всички православни хриситяни са за близките на загиналите, а и за самите пострадали при кървавия атентат.

Тази сутрин три взрива избухнаха на летище „Завентем“ и на метростанция „Маалбек“ в Брюксел. Общият брой на жертвите е 34, а ранените са над 195. Взривовете на летище „Завентем“ избухнаха в залата за заминаващи пътници около 9 часа, местно време. Белгийската прокуратура съобщи, че се касае за терористичен акт, извършен от атентатор-самоубиец.
Спрян е целият обществен транспорт в Брюксел до второ нареждане. Високоскоростните влакове от и към белгийската столица също са спрени. Малко преди 10:30 ч взрив избухна на метростанция „Маалбек“ в Брюксел. Първоначално белгийските медии съобщиха, че е имало експлозии на три от централните станции на метрото в Брюксел. Белгийските военни са обезвредили в последния час съмнителни предмети в Брюксел, съобщиха местни медии и официални източници. Терористичната организация „Ислямска държава“ пое отговорност за извършените в Брюксел терористични актове, предаде ТАСС, като се позова на египетски медии. Агенция Ройтерс съобщава, че поддръжници на ИД хвалели нападенията в Брюксел в социални медии.
Взривовете в белгийската столица избухнаха четири дни, след като единственият оцелял пряк извършител на атентатите в Париж на 13 ноември Салах Абдеслам бе задържан в Брюксел.
Източник: www.romfea.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...