Начало / Новини / Общинари от Стара Загора искат забрана за религиозната агитация по улиците и домовете

Общинари от Стара Загора искат забрана за религиозната агитация по улиците и домовете

Предложение за забраната на религиозната агитация по улиците и домовете от Общинския съвет на предстоящото му на 31 март заседание са внесли двама общински съветници – Гергана Микова от НФСБ и Николай Диков от ГЕРБ съобщава сайтът stzagora.net.

„Патрулирането“ на емисари на различни църкви по улиците на Стара Загора и контактите им с любопитни или доверчиви старозагорци ни е добре познато от годините на така наречения „преход“, споделят още колегите. Според тях на това нелицеприятно явление скоро може би ще бъде сложен край. Публикуваме тук цялото писмо на двамата общинари до Общинският съвет в Стара Загора.

ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
СТАРА ЗАГОРА

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
От Общинските съветници Гергана Микова и Николай Диков

ОТНОСНО: Наредба за допълнение и изменение на Наредба за обществения ред в община Стара Загора

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Във връзка със зачестили сигнали и питания от граждани по повод все по-честото притеснение от представители на различни религиозни общности при разпространение на съответната литература с различна насоченост, предлагаме на Вашето внимание промяна в наредбата, регламентираща тази дейност.

Все по-често ние като общински съветници получаваме сигнали за това, че деца и младежи от Стара Загора биват притеснявани по улиците на града от различни емисари, които под различни форми (печатна литература, аудио и видео информационни носители) им предлагат безплатна информация със съмнителен характер, която в определена възраст би могла да бъде опасна и подбуждаща опасни действия.

Поради посочените по-горе причини и обстоятелства, предлагаме на Вашето внимание да се отмени досега действащата Наредба за спазването на обществения ред при дейността на религиозни общности на територията на община Стара Загора – приета с Решение № 238 от 26.10.2000 г. и да се създаде нови глава в Наредба за обществения ред в община Стара Загора, с цел ясно регламентиране на местата, на които е допустимо разпространението на религиозен тип материали от хора и организации, регистрирани по Закона за вероизповеданията, така че получаването на гореспомената информация да бъде доброволен и осъзнат акт.

Новата уредба не се нуждае от финансови и други средства за постигане на целите ни.

Очакваме с приемането на новата уредба да се преустанови извършването на нарушения от този вид.

Всички предложения съответстват с правото на Европейския съюз и няма норми от предложените, които да му противоречат.
#

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...