Начало / Интервюта / Около 1300 ученици изучават Православие в община Бургас

Около 1300 ученици изучават Православие в община Бургас

Разговор за преподаването по предмета Православие в бургаските училища с Йорданка Ананиева, заместник-кмет по образование, култура и туризъм в Община Бургас.

Г-жо Ананиева, от 2009 г. насам е започнало преподаването по Вероучение в 23 бургаските училища. Според Вас засилва ли се интересът на учениците към този предмет или намалява?
– Всъщност началото поставихме през месец март 2008 г., когато стартирахме програмата по Православие, това е по-точното название на предмета, в 3 бургаски училища. Първото беше СОУ „Константин Петканов”. Там беше изграден и първият Кабинет по религия в това училище. В последствие тези училища започнаха да се увеличават. През 2009 г. и 2010 г. станаха още повече. През 2010 г. се включиха и някои от детските градини. В момента, през тази година техният брой като училища е 23, а детските градини са 10, където има часове по Православие. Дали намалява или не, мисля, че след 2010 г. е относително постоянен интересът към този предмет. Относително постоянен е броят на децата, които го изучават в училищата и детските градини. С много малки промени е, така че той е устойчив. Нито е увеличаващ се, нито е намаляващ се. Около 1300 ученици са записани в часовете по Православие в община Бургас.

– В кои класове в училищата се преподава този предмет?
– Основно този предмет се преподава в начален курс, в класовете от 1-ви до 4-ти. Споменах, че този предмет се изучава и в детските градини, в 3-та и 4-та подготвителна възрастова група. Това е възрастта, в която се случват часовете в училищата и детските градини.

Под каква форма се преподава предметът – като задължително избираем или като свободно избираем?
– Предметът се преподава като свободно избираема подготовка. Родителите подават декларация, че желаят децата им да изучават в рамките на свободно избираемата подготовка този предмет. Учителите са назначени към Общински детски комплекс – Бургас. Те администрират като извън училищна дейност занятията. Занятията се водят в самите училища, за да може да е удобно на учениците и на сформираните групи. Досега не сме имали проблем в провеждането на занятията в рамките на училищата и детските градини. През годините сме имали много и различни инициативи, които обогатяват работата по различен начин като дейности. Много конкурси са стартирали във връзка с изучаването на Православие. Имаме конкурс за коледна картичка. Имаме конкурс за православна поезия, конкурс за великденска украса. Имаме състезание по Религия, което всяка година се провежда в навечерието на Благовещение. Благовещение е на 25-ти март, т.е. тази година на 24-ти ще се проведе. През годините откриваме много стаи по Религия. Последната стая, т. нар. „Стая на доброто”, беше открита през тази учебна година в ОДЗ 2 „Звездица Зорница”, защото там има новосформирани групи по Православие. По-активни са в работата по Православие и имат Кабинет по религия СОУ „Константин Петканов”, ОУ „Георги Бенковски”. Там пространството може е специално подредено, украсено, за да се водят занятията от колегите.

– В кои бургаски училища има най-много записали се деца по този предмет?
– Вече споменах кои са първите, а най-много групи имаме в ОУ „Георги Бенковски”. Разбира се, много са групите и в к-с „Меден Рудник” – в СОУ „Константин Петканов”, в ОУ „Найден Геров”, в СОУ „Петко Росен”. В к-с „Меден Рудник” имаме и преподавател, който е действащ православен свещеник, отец Стилиян. Той е много активен при работата си с децата. Може би това е и причината да има по-висок интерес и повече групи там. Важно е да се включва и Православната църква и да подпомага работата на тези групи, които изучават Православие.

– Имате ли проблем с намирането и оставането на подходящи учители, които да преподават по този предмет?
– Да, има проблем. Много трудно се намират богослови, които да преподават предмета. 8 са учителите, които преподават този предмет в различните училища и детски градини. Някои от тях са завършили богословие, други имат допълнителна квалификация богословие. В началото стартирахме с повече православни свещеници, сега работим само с отец Стилиян. Включва се и Сливенска метрополия. Сливенският Митрополит също подпомага дейността на тези групи, като всяка година митрополията издава книгата с православна поезия, която децата изпращат, за да вземат участие в този конкурс. Важно е да има повече учители, които да имат компетенции в областта на богословието и да имат желание да работят с малки деца. Това също е много важно, защото по различен начин е структурирана работата във възрастовата група, в която имаме сформирани групи, от 1-ви до 4-ти клас в училищата и в 3-та и 4-та група в детската градина.

интервюто води Петя Михова, агенция Фокус

снимка: вестник „Труд“

За Ангел Карадаков

Виж още

За поста и духовността. Разговор с Браницкия епископ Пахомий

Публикуваме интервю с Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.  За ...