Начало / Новини / Среща на Българския патриарх Неофит и Руския патриарх Кирил

Среща на Българския патриарх Неофит и Руския патриарх Кирил

Официална среща-разговор се състоя на 8 март 2016 г. между Българския патриарх Неофит и неговия домакин Руския патриарх Кирил в патриаршеските покои на Покровския манастир в Москва.

Техни Светейшества разговаряха в присъствието на членове на делегациите на двете църкви. От страна на Българската православна църква заедно с патриарх Неофит бяха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний (БПЦ), викарият на Софийския митрополит Браницки епископ Григорий, секретарят на Св. Синод архимандрит Герасим и др. Руският патриарх Кирил бе придружен от ръководството на Отдела за външноцърковни връзки, начело с неговия председател Волоколамски митрополит Иларион, и други.

След ново засвидетелстване на братската любов в Христа между двете Поместни православни църкви и размяна на взаимни благодарности, в хода на разговора бяха засегнати теми от общоправославен характер и по-конкретно – въпроси около подготовката на Великия и Свят събор, който предстои да се проведе на о. Крит около Петдесетница.

Преди официалния си разговор Техни Светейшества патриарх Неофит и патриарх Кирил отслужиха св. Литургия в храм „Възкресение Христово” в ставропигиалния Покровски женски манастир в Москва (виж повече тук)

По-късно Негово Светейшество Българският патриарх Неофит заедно с придружаващата го делегация посети подворието на Българската православна църква в Москва – храм „Успение на Пресвета Богородица“, където се срещна с настоятеля на подворието архимандрит Теоктист и с миряни.

текст по информация на patriarchia.ru: Нели Иванова

снимки: patriarchia.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...