Начало / Новини / Откриха нетленно тялото на Денвърския архиепископ Димитрий (Ройстер)

Откриха нетленно тялото на Денвърския архиепископ Димитрий (Ройстер)

За намирането на нетленните останки на Денвърския архиепископ Димитрий съобщи френският православен сайт orthodoxie.com.

Архиепископ Димитрий (в света Робърт Ройстер) e бил архиепископ на Денвър (1978-2009 г.) и екзарх на Мексико (1972-2008 г.) към Православната църква в Америка.

Бъдещият православен архиерей е роден на 2 ноември 1923 г. в семейство на протестанти-баптисти. В младостта си е изучавал Свещ. Писание и стигнал до извода, че трябва да се прости с протестантизма. През 1941 г. заедно със своята сестра приел кръщение в Гръцката православна църква в Далас. От 1941 го 1943 г. Робърт Ройстер е учил в университета в Тексас. През 1943 г. постъпва на служба в американската армия в качеството на преводач от японски език. В края на службата  Робърт възстановява отново занятията си,  получава диплом магистър по испански език и става преподавател по испанска филология. През 1954 г. е ръкоположен в сан свещеник и става настоятел на храм „Преп. Серафим Саровски” в Далас, който е под юрисдикцията на Православната църква в Америка. На 29 юни 1969 г. Ройстер е ръколожен в сан епископ и става викарий на епархията в Сан Франциско и Западна Америка. През 1978 г. е назначен за глава на епархията в Далас и Южна Америка. През 1993 г. е възведен в сан архиепископ. От ноември 2008 г. до март 2009 г.като на най-възрастен йерарх в Православната църква в Америка става местоблюстител на първопрестолната катедра. Владика Димитрий умира на 28 август 2011 г., а неговото тяло е намерено нетленно на 4 март 2016 г. Нетлението на тялото се разглежда в Православната църква като един от признаците на святост, но не е единствен критерий при решение за канонизация.

Превод: Ренета Трифонова

Източник: sedmitza.ru

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада ...